Tekstil Teknolojisi

Ön Lisans Programı - Adana Meslek Yüksekokulu


Temel Bilgiler

Her türlü tekstil ara mamulü ya da mamulünün üretimi konusunda uzmanlaşmış, üretim planlama, ürün yöneticiliği, ürün takipçiliği, müşteri temsilciliği alanlarında çalışabilecek nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir.

Programın Süresi ve Kredisi

2 Yıl - 120 AKTS

Özellik ve Tanım

Tekstil Teknolojisi Programının eğitim amacı : Dünyada tekstil sektöründe rekabet, maliyetlerden kalite alanına doğru yönelmiştir. Ülkemizdeki firmalar ayakta kalabilmek için üretim kalite seviyesini yükseltmek zorundadır. Tekstil sektöründe, ülkemizde gelecek yıllarda normal ürünler yerine yüksek kaliteli ürünlerin üretimi için yatırımlar yapılacaktır. Bu alandaki ihtiyacı karşılamak için Dokuma, İplik, Terbiye ve Konfeksiyon alanlarındaki gerekli ara elemanları yetiştirmektir. Sektörde çalışacak elemanlar uygun bilgisayar programlarını kullanabilen, lif ve dokuları tanıyabilen, bunları günümüz teknolojisini kullanarak mamul hale getirebilen. İş sağlığı ve güvenliği kurallarını çalışma hayatında uygulayan. Mesleği ile ilgili yenilikleri takip edebilen, gerekli donanıma sahip Tekstil Teknikerleridir.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

Öğr. Gör.Dr. ÖZLEM ERDEM

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Öğr. Gör.Dr. ÖZLEM ERDEM

Erasmus Koordinatörü

Öğr. Gör.Dr. AHMET YÜCEL

Staj Koordinatörü

Öğr. Gör.Dr. ÖZLEM ERDEM

Oryantasyon Sorumlusu

Öğr. Gör.Dr. ÖZLEM ERDEM

Amaç

Ülkemizde gelişmekte olan tekstil endüstrisi için nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunan, uygulamaya yönelik eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirmeyi amaçlayan, iş dünyasında tercih edilen ve kendini sürekli yenileyen bir program olmaktır.

Hedef

Tekstil endüstrisine mesleki yeterliliği olan ve gelişen teknolojileri takip etmek için motive edilmiş, kendini mesleki olarak yaşam boyu geliştirmenin önemini kavramış nitelikli mezunlar yetiştirmektir.

Kayıt Kabul Koşulları

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavının(YKS) Temel Yeterlilik Testinden(TYT) yeterli puanı alarak programa kayıt yaptırılabilir.

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Tekstil Teknolojisi önlisans derecesi (associate degree) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Ön Lisans

Kazanılan Derecenin Kuralları

Öğrencilerin tüm derslerden geçerli notları almaları, stajlarını başarı ile tamamlamaları, %70 devam koşulunu sağlamaları ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Tekstil Teknolojisi" ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde; -Tekstil Mühendisliği, Tekstil Öğretmenliği, Tekstil Tasarım Öğretmenliği, Hazır Giyim Öğretmenliği,Giyim Endüstri Öğretmenliği, Giyim Öğretmenliği, Moda Tasarım Öğretmenliği, Moda ve Tekstil Tasarımı, Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, Tekstil Terbiye Öğretmenliği. lisans programlarına ve -Açıköğretim lisans programlarından İktisat- İşletme bölümüne de dikey geçiş yapabilirler.

Staj

30 iş günü zorunlu staj vardır.

Uygulamalı Ders

Staj ve İş yeri eğitimi hariç programdaki derslerin %65'i teorik ve uygulamalıdır. Derslerin uygulamalı bölümlerinde laboratuvar ve atölye çalışmaları yapılmaktadır.

İş Yeri Eğitimi

Programda 3+1 eğitim modeli uygulanmakta olup dördüncü yarıyılda isteyen ve şartları sağlayan öğrenciler programın yönlendirdiği bir işyerinde İş Yeri Eğitimi yapabilmektedir.

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

Program öğrencilerinin Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi değişim programlarına kabul olanakları vardır.

İstihdam Olanakları

Program mezunları, 'Tekstil Teknikeri' unvanlı nitelikli elemanlar olarak, alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri bilen, uygulayan, iletişim kurabilen, ekip çalışması yapabilen, üretilen ürün veya hizmetin kalitesiyle ilgili sorumluluk alabilen, teknolojik gelişmelere uyum sağlayan ve teknik becerilere sahip teknikerler olarak yetiştirilmektedir. Programımız aynı zamanda öğrencilerimize akademik zekâyı, yaratıcı hayal gücünü, el becerilerini geliştirmeyi amaç edinmektedir. Belirli kontenjanlar çerçevesinde mezuniyetten sonra önerilerimiz doğrultusunda ve belirli kriterler çerçevesinde yine sektör tarafından öğrencilerimize istihdam sağlanmaktadır. Mezunlarımızın ayrıca kendi iş yerini açma imkânları da bulunmaktadır.
Güncelleme Zamanı: 07.05.2024 12:12