ELT265 Elektrik Enerjisi İletimi ve Dağıtımı

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ELT265
Ad Elektrik Enerjisi İletimi ve Dağıtımı
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAZIM AKSAKER
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. NAZIM AKSAKER (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu derste, her türlü yüksek gerilim şebekelerine ait malzemelerin tanıtılması, montajına ait işlemler için yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Direk montajı yapmak Direklere Travers, Konsol Montajı Yapmak İzalatör ve diğer elemanların montajını yapmak Havai Hat İletkenlerini Çekmek ve Bağlantılarını Yapmak Direkler,Donanımları ve Hatların Bakımını YapmakaENH oluşan arızaları gidermek Güç Trafosu montajını yapmak Ölçü Trafosu montajını yapmak Bara sisteminin montajını yapmak Ayırıcı montajını yapmak Kesici montajını yapmak Şalt sistemlerinde oluşan arızaları gidermek Panoların ve Ölçüm Sistemlerinin Bakımını Yapmak

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Ders Notu

Notlar

Ders Notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Enerji iletim ve dağıtım şebekelerin tanınması
ÖÇ02 Enerji üretim tekniklerinin tanınması
ÖÇ03 Havai hattı iletkenlerinin, direklerin, izalotörlerin, traverslerin tanınması secim esaslarının kavranması
ÖÇ04 Elektrik dağıtım şebekelerini tanır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve kendi alanları ile ilgili konularda yeterli alt yapıya sahip olur.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Elektrik ile ilgili kavramları bilir, elektronik devre elemanlarını tanır, elektronik devre elemanlarını ilgili devrede kullanır ve elektriksel ölçmeleri yapar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisini kazanır. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sanayi ve hizmet sektöründeki üretim süreçlerini izleyerek uygulama becerisine sahip olur.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili mesleki plan ve projelerin çizimlerini gerçekleştirme becerisi kazanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleğine yönelik işletmelerin kurumsal yapılarını tanır ve girişimci ruha sahip olur.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Elektrik alanında bağımsız olarak öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulayabildiğini gösterme ve bağımsız davranma risk alma becerisine sahip olur.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili gerekli olan bilgisayar yazılım ve donanımlarını, modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini kullanma becerisine sahip olur. 3
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tesisat, Elektrik iletimi ve dağıtımı, Kontrol Sistemleri, Elektrik Motorları, Güç Elektroniği, Sensörler, Transdüserler, PLC, Mikroişlemciler, Sayısal Elektronik ve Analog Elektronik hakkında bilgi sahibidir ve bu bilgileri uygular. 5
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilgisayar destekli çizim ve alanı ile ilgili simülasyon programları kullanarak tasarım yapma ve mesleki plan ve projelerin çizimlerini gerçekleştirme becerisi kazanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Elektrikle ilgili sorunlarda çözüm üretebilme, takım çalışmasında sorumluluk alabilme veya bireysel çalışma yapabilme becerisine sahip olur.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olur.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Elektrik arıza analizinde ölçme aygıtlarını etkin bir şekilde kullanır ve elde ettiği verilerin analizini yaparak arıza ve bakım işlemlerini gerçekleştirir. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Iletim ve Dagitim kavramlarinin irdelenmesi, uzak ve yakin mesafe enerji tasimanin ozellikleri, enterkonnekte sistem hakkinda genel bilgi.. Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Iletim ve Dagitim kavramlarinin irdelenmesi Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Ülkemizde kullanılan ilerim ve dağıtım sistemi, gerilim değerleri hakkında bilgi verilmesi Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Dağıtım hatlarında güzergah seçimindeki dikkat edilecek huşuların kavranması Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Enerji nakil hatlarında kullanılan direkler, Traversler(konsollar), izolatörlerin tanınması. tipleri, özellikleri ve seçimlerinin yapılması. Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 AG ve OG Iletim ve dagitim hatlarinda kesit secimi, akim kontrolu ve gerilim dusumu hesabinin yapilmasi. Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ara sınav Ön hazırlık gerekli değildir. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Dağıtımda kullanılan yer altı kablolarının özellikleri, türleri ve seçimleri. Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Dağıtım transformatörlerinin özellikleri. Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Trafo gerekli kurulu gücün hesaplanması, trafo norm gücü secimi, trafo yer secimi, kompanzasyon hesabi. Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Açma ve kapama elemanları; ayırıcılar, güç ayırıcıları, kesiciler, güç şalterleri. Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Koruma elemanları; parafudrlar, OG/AG sigortaları, röleler, koruma telleri. Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 OSB Arıtma Tesisi Gezisi Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel Tekrar Ön hazırlık gerekli değildir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.11.2022 02:35