Genel Bilgi
Kod | SHS154 |
Ad | Mikrobiyoloji |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. MERAL MİRALOĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. MERAL MİRALOĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Sağlık alanında çalışacak elemanlara mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanları tanıtmak, mikroorganizmaların özellikleri, üreme şartları ve üretilmeleri öğretilecek, mikrobiyal üremenin kontrol altına alınması ve mikroorganizmaların zararlı ve yararlı etkileri konusunda bilgi ile donatmaktır
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar, Mikrobiyoloji Laboratuvarı çalışma kuralları, Mikrobiyoloji Laboratuvarı Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar, Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri, Bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması, Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar, Mikroorganizmaların boyanması ve boyama yöntemleri, Mikrobiyolojik tanı yöntemleri
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Klinik Mikrobiyolojik tanı: Prof.Dr Hakkı Bilgehan
Notlar
Ders notları, Power Point sunum,
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar |
ÖÇ02 | Mikroorganizma ve parazitlerin özellikleri ve yaptıkları hastalıklarla ilgili temel bilgiyi açıklar. |
ÖÇ03 | Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyeni tanımlar. |
ÖÇ04 | Laboratuvar araç ve gereçlerini tanır. |
ÖÇ05 | Hastadan alınan biyolojik materyalleri usulüne uygun olarak alır ve kabul eder. |
ÖÇ06 | Hastadan alınan örnekleri uygun şartlarda saklar ve korunmasını sağlar. |
ÖÇ07 | Materyalleri analize hazırlar. |
ÖÇ08 | Materyal analizlerini yapar. |
ÖÇ09 | Materyal analiz sonuçlarını kontrol eder ve laboratuvar uzmanına ulaştırır |
ÖÇ10 | Laboratuvar cihazlarının kalibrasyon ve bakımlarını düzenli yaptırır ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlar. |
ÖÇ11 | Laboratuvar eksiklerini belirler. |
ÖÇ12 | Kritik değerleri bilir, gerektiğinde sonuçları klinisyene en uygun ve hızlı şekilde bildirerek koordinasyonu sağlar. |
ÖÇ13 | Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirir |
ÖÇ14 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları, hastalar ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar. |
ÖÇ15 | Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İnsan ağız-diş temel yapısını ve fonksiyonunu açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ağız bölgesine yapılan uygulamaların temel özelliklerini listeler. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyen ile ilgili temel bilgileri tanımlar | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Klinikte kullanılan araç ve gereçleri tanır. | 4 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alet bakımı ve koruması ile ilgili bilgileri kullanır | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hasta bireyin muayene ve tedavisi öncesinde ünitin hazırlama basamaklarını sayar. | 2 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dört elli çalışma kurallarını uygular | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hastaya yapılan uygulamalarla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerilerini kullanarak çalışma alanını hazırlar. | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kullanılan aletlerin sterilizasyonunu ve dezenfeksiyonunu sağlar. | 5 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hasta randevularını takip eder. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uygulama öncesinde çalışma alanını ve hastayı hazırlar. | 3 |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Diş hekiminin dört elli çalışmasına olanak verecek şekilde hekimi asiste eder. | 2 |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dental tedaviler sırasında kullanılan malzemeleri hazırlar. Kullanılan aletlerin sterilizasyonunun ve dezenfeksiyonunu yapar. | 4 |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hasta randevu, takip ve laboratuvar formlarını doldurur. Hasta ile ilgili materyaller kontrol eder ve laboratuvar uzmanına ulaştırır | 3 |
PÖÇ15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kullanılan aletlerin kalibrasyon ve bakımlarını düzenli yaptırır ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlar | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kliniğin eksiklerini belirler ve gerekli olan malzemeler için istekte bulunur. | 4 |
PÖÇ17 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gerektiğinde hasta ve hekim arasında en uygun ve hızlı şekilde koordinasyonu sağlar. | 4 |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirir | 4 |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları, hastaları ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar, en az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yeterlikte kullanır. | 3 |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır. Mesleki teknolojik gelişmeleri izler. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
2 | Mikrobiyoloji Laboratuvarında uygulanacak çalışma kuralları | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Mikrobiyolojide Kullanılan Genel Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
4 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Mikroorganizmaların boyanması ve boyama yöntemleri | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Mikroorganizmaların identifikasyonda kullanılan besiyerleri-özellikleri-I | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Mikroorganizmaların identifikasyonda kullanılan besiyerleri-özellikleri-II | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Besiyerlerine ekim teknikleri | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
12 | Kültür yöntemleri | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Gram pozitif ve negatif, kok ve basillerin özellikleri, laboratuvar tanı yöntemleri-I | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Gram pozitif ve negatif, kok ve basillerin özellikleri, laboratuvar tanı yöntemleri-II | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Gram pozitif ve negatif, kok ve basillerin özellikleri, laboratuvar tanı yöntemleri-III | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 7 | 7 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 18 | 18 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 109 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,36 | ||
AKTS | 4 AKTS |