Genel Bilgi
Kod | BP229 |
Ad | Organik Tarım |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Organik tarımı tanıtmak, organik tarımın Dünyada ve Türkiye'deki geçmişi hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır. Organik tarım yapabilmek için gereken koşullar konusunda tartışıp, organik tarımın prensipleri açıklanır. Organik ürünler, organik tarımın insan ve çevre üstündeki etkileri tanımlanır.
Dersin İçeriği
Organik tarımı kavramı, organik tarımın tarihçesini ve gelişim süreci hakkında bilgi verilir. Organik tarımın Dünya'da ve Türkiye'de gelişim süreci açıklanır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Kişisel Ders Notları
Notlar
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5262-20100311.pdf
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Organik tarımın tanımı, organik tarımda yetiştiriciliğin prensipleri, yetiştirme tekniklerini belirtir. |
ÖÇ02 | Doğal kaynakların ve çevrenin korunması, iyi tarım uygulamalarını açıklar |
ÖÇ03 | Konvensiyonel ve organik tarım sistemi arasındaki farklılıkları tanımlar |
ÖÇ04 | Organik yetiştiricilikte tekniklerin uygulanması ve yöntemleri tartışır |
ÖÇ05 | Dünyada ve Türkiye de organik tarımın durumu ve gelişimini açıklar |
ÖÇ06 | İyi tarım üretimi hakkında tartışır |
ÖÇ07 | Organik tarım ve iyi tarım arasındaki farklara örnek verir |
ÖÇ08 | Organik tarım mevzuatını açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır | |
PÖÇ03 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir. | |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sorgulayıcı ve araştırıcıdır | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Analitik düşünmeyi öğrenir | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Temel düzeyde ingilizce kullanır | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir. | 5 |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Organik tarımın tanımı | Kişisel Ders Notları | |
2 | Organik tarımın tarihçesi | Kişisel Ders Notları | |
3 | Organik tarımın dünyadaki durumu | Kişisel Ders Notları | |
4 | Organik Tarımın Türkiyedeki durumu | Kişisel Ders Notları | |
5 | Organik tarımın avantajları | Kişisel Ders Notları | |
6 | Organik tarım yapılabilmesi için gerekli koşullar | Kişisel Ders Notları | |
7 | Organik tarım mevzuatı sözlü | Organik Tarım Mevzuatı | |
8 | Ara Sınav | Yazılı | |
9 | Organik tarımda tohum ekimi, fide yetiştirciliği, toprak dezenfeksiyonu | Kişisel Ders Notları | |
10 | Organik tarımda dikim, bakım işlemleri, sulama, gübreleme | Kişisel Ders Notları | |
11 | Organik tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele | Kişisel Ders Notları | |
12 | Organik Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | |
13 | İyi tarım uygulamaları | Kişisel Ders Notları | |
14 | Öğrenci ödevleri (1. Grup) | Öğrenci sunumları | |
15 | Öğrenci ödevleri (2. Grup) | Öğrenci sunumları | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |