Genel Bilgi
Kod | ZTP303 |
Ad | Genel Mikrobiyoloji |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. BAHRİ DEVRİM ÖZCAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. BAHRİ DEVRİM ÖZCAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Mikrobiyoloji ve mikroorganizmaları öğrenciye tanıtmak; mikrobiyoloji temeli oluşturmak, günlük yaşamda mikroorganizmalarla etkileşimi hakkında bilinçlendirmek.
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojinin tanımı, mikroorganizmaların sınıflandırılması, üremeleri, metabolizmaları ile sterilizasyon ve dezenfeksiyon
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, 7. Basım, 2016. S. Güven, N.N. Demirel Zorba, Nobel Yayınları, Ankara.
Notlar
Molecular Genetics of Bacteria, Edited by JeremyW. Dale, 3th edition, John Wiley and Sons, 1999
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Mikrobiyoloji konusunda temel kavramları bilir |
ÖÇ02 | Mikroorganizmalardan arınma yöntemlerini (sterilizasyon, dezenfeksiyon gibi) uygular |
ÖÇ03 | Mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkları bilir |
ÖÇ04 | Mikroorganizmaları zootekni amacına uygun kullanır ve yeni yem katkıları üretir |
ÖÇ05 | Mikrobiyal enzimleri hayvan beslemede kullanır |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyolojiye giriş | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
2 | Mikroorganizmaların yararları ve zararları | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
3 | Mikroorganizmaların morfolojileri | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
4 | Mikroorganizmaların hücre yapılar-I | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
5 | Mikroorganizmaların hücre yapılar-II | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
6 | Mikroorganizmaların gelişimi | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
7 | Arasınava hazırlık | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
8 | Ara Sınav | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
9 | Mikrobiyal gelişmenin kontrolü | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
10 | Mikroorganizmaların çoğalması | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
11 | Mikrorganizmaların genetiği | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
12 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
13 | Silaj mikrobiyolojisi | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
14 | Rumen mikrobiyolojisi | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
15 | Final sınavına hazırlık | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Eds: Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 7. baskı, 2016, Nobel Yayınları |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |