Genel Bilgi
Kod | ZTP374 |
Ad | Arı Ürünleri ve Önemi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ULVİYE KUMOVA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ULVİYE KUMOVA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Arı ürünlerinin bal arıları ve insanlar açısından yararları, elde etme yöntemleri, kullanım alanları.
Dersin İçeriği
Bal arılarından elde edilen; bal, balmumu, polen, arı sütü, propolis ve arı zehirinin fiziksel ve kimyasal yapısı.
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Kumova , U. 2018. Arı Ürünleri ve Önemi. Ders Notu. 82 sayfa. Ders notu, projeksiyon, tepe göz sunumu
Notlar
Free, J. B., 1992. Insect Pollination of Crops. Academic Press Harcourt Brace. Jovanovich Publishers. Crane, E., Walker, P., Day, R., 1984. Directory of Important World Honey Sources. International Bee Research Association. London. 1-384. Maurizio, A., Grafl, I., 1982. Das Trachtpflanzenbuch. Nektar und Polen. Die Wichtigsten Nahrungsquellen der Honigbiene. Munich. German Federal Republic. Ehrenwirth Verlag. 368 pp.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Öğrenciler, bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin kimyasal özelliklerini öğrenir |
ÖÇ02 | Öğrenciler, bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin fiziksel özelliklerini öğrenir |
ÖÇ03 | İşçi bal arılarının doğadan topladığı nektar, polen ve propolisin koloni yaşamı için önemini ve yararlarını öğrenir. |
ÖÇ04 | İşçi bal arılarının vücutlarında oluşturduğu arı sütü, balmumu ve arı zehirinin koloni için önemini ve yararlarını bilir. |
ÖÇ05 | Öğrenciler arı ürünlerinin üretim teknikleri hakkında temel ve uygulamalı bilgi edinir. |
ÖÇ06 | Arı ürünlerinin depolama, muhafaza teknolojisini, pazarlama tekniğini ve ekonomik girdisini öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | 3 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin tanımı ve özellikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta koloni hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
2 | Bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin kimyasal özellikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin fiziksel özellikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin biyolojik özellikleri | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | İşçi bal arılarının doğadan topladığı nektar, polen ve propolisin koloni yaşamı için önemi ve yararları. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
6 | İşçi bal arılarının vücutlarında oluşturduğu arı sütü, balmumu ve arı zehirinin koloni için önemi ve yararları. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
7 | Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin kullanım alanları. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Soruların hazırlanması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Arı ürünlerinin Dünya pazarındaki durumu, üretim ve tüketiminde karşılaşılan sorunlar. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
10 | Arı ürünlerinden, bal, polen ve propolisin üretim teknikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
11 | Arı ürünlerinden, arı sütü, balmumu ve arı zehirinin üretim teknikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
12 | Arı ürünlerinin işlenmesi, depolanması ve muhafaza edilme teknolojisi. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
13 | Arı ürünlerinin pazarlama tekniği ve ekonomik değeri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Arı ürünlerinin apiterapide kullanım şekli ve insan sağlığı açısından yararları. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Arı ürünlerinde kullanılan standartlar ve yasal düzenlemeler. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Soru | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Soru | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |