Genel Bilgi
Kod | ZTP489 |
Ad | Balda Kalite Kontrolü ve Analizleri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ULVİYE KUMOVA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ULVİYE KUMOVA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Balın kimyasal, fiziksei ve biyolojik özelliklerini öğretmek, balda kalite faktörlerini ve bal standartlarını uygulamaya yönelik olarak aktarmak ve balın elde edilme ve analız yöntemlerini öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bal arılarının beslenmesi, arıların yararlandıkları önemli nektar ve polen kaynakları, balın kimyasal ve fiziksel özellikleri. Balın ekonomik ve besin değeri. Balın elde edilme yöntemleri, depolama ve muhafazası. Balda kalite kontrolü. Laboratuvarda bal analizleri, Bal standardı.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders notu, projeksiyon, tepe göz sunumu Prof. Dr. Ulviye KUMOVA., Dr. Ali KORKMAZ. 2001. Arı Yetiştiriciliği TÜBİTAK, TARP Projeleri Yayınları. Ankara.
Notlar
Prof. Dr. Ferat GENÇ., Yrd. Doç Dr. Ahmet DODOLOĞLU. 2003. Arıcılığın Temel Esasları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 341. Ders Kitapları Serisi No: 88. Erzurum. The hive and Honeybees. (Edited by Dadant & Sons) ABC and XYZ of Bee Culture (Edited by A.I. Root)
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Balın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bilir. Modern arıcılıkta koloni beslenmesi açısından balın yararlarını öğrenir. |
ÖÇ02 | Bala etki eden kalite faktörlerini öğrenerek, balın biyokimyasal analizlerini yapmayı ve bal standardına bilir. |
ÖÇ03 | Balların sınıflandırımasını bitki kaynağına, üretim şekline ve Pazar isteklerine göre ayırt etmeyi öğrenir. Balın pazar değerini ve çeşidini bilir. |
ÖÇ04 | Arıların yararlandıkları önemli nektar kaynaklarını öğrenerek bal potansiyellerini bilir. |
ÖÇ05 | Bal üretimi için kolonilerin hazırlanma tekniğini ve kolonilerden balın hasat edilme yöntemini öğrenir. |
ÖÇ06 | Dünyada ve Türkiyede bal üretimini ve önemini ve kullanma alanlarını bilir. |
ÖÇ07 | Doğal çiçek balı ile salgı balı arasındaki farklılıkları öğrenerek, yapay ve hileli balların nasıl ürettildiğini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | 2 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | 4 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | 2 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | 2 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Balın tanımı, tarihçesi, önemi ve kullanım alanları | Konu anlatımı, tepegöz, sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Dünyada ve Türkiye’de bal üretimi ve önemi. Bal ihraç ve ithal eden ülkelerin durumu. | Konu anlatımı, tepegöz, sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Balın kimyasal ve fiziksel özellikleri. | Konu anlatımı, tepegöz, sunum | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
4 | Balın elde edildiği nektarlı doğal, kültür bitkilerinin sınıflandırılması ve bal potansiyelleri. | Konu anlatımı, tepegöz, sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Üretim Arı kolonilerinin ilkbahar ve bal mevsimine hazırlanması. | Konu anlatımı, tepegöz, sunum, arılıkta hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
6 | Bal üretimi için göçer arıcılık tekniğininin uygulanması. | Konu anlatımı, tepegöz, sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Doğal çiçek balı ile salgı balı arasındaki farklılıklar. Salgı ballarının ve çam balının kaynağı ve ülkemiz açısından ekonomik önemi. | Konu anlatımı, tepegöz, sunum | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | Soruların hazırlanması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Doğal balın yapay ve hileli ballardan ayırt edilme yöntemleri. Uygulama I. | Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
10 | Bal üretim teknikleri, çiçek ve çam balının elde edilmesi. Uygulama II. | Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
11 | Balların hasad edilme yöntemleri ve hasad sırasında uyulması gereken kurallar. Bal hasadında kullanılan malzeme, alet ve ekipmanların özellikleri. | Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu, arılıkta hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Balın dinlendirilmesi, işlenmesi, paketlenmesi ve pazara sunulma tekniği. | Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
13 | Bal arılarının nektar toplama ve depolama davranış özellikleri ve davranışa etki eden etki eden faktörler. | Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Balda bulunan pestisid ve veteriner ilaçlarının kalıntıları, arı ve insan sağlığı üzerine etkileri. | Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Ülkelerin balda uyguladıkları standardlar, tebliğler ve yaptırımlar. | Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 58 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,32 | ||
AKTS | 2 AKTS |