Genel Bilgi
Kod | ZTP404 |
Ad | Arı Yetiştirme |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 8. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ULVİYE KUMOVA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ULVİYE KUMOVA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bal arısı biyolojisi ve arı yetiştirmenin temel kavram, ilke ve prensiplerine ilişkin teorik ve uygulamaya yönelik sağlam temel bir eğitim alınmasını sağlamaktır. Aday Ziraat Mühendisi olacak öğrencilere kazandırılan bu teknik ve uygulamaya yönelik temel arıcılık bilgilerinin, tarımsal alanda etkin kullanım, yararlanma ve uygulama olanağının sağlanması bu dersin ana hedefi olmaktadır.
Dersin İçeriği
Arıcılığın tarihçesi, Dünya ülkelerinde arıcılığın yapısı, Bal arılarının sistematikteki yeri, coğrafi arı ırklarının dağılımı, özellikleri, bal arısının anatomisi, beslenme ve çiftleşme davranışları, koloni bireylerinin kompozisyonu, yaşam döngüleri; arı ıslahı ve genetiği, Koloni yönetimi, mevsimsel işler, arı hastalık ve zararlıları, arı ürünleri.
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Ders notu, projeksiyon, tepe göz sunumu
Notlar
Prof. Dr. Ferat GENÇ., Yrd. Doç Dr. Ahmet DODOLOĞLU. 2003. Arıcılığın Temel Esasları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 341. Ders Kitapları Serisi No: 88. Erzurum. Prof. Dr. Muhsin DOĞAROĞLU. 1999. Modern Arıcılık Teknikleri. Tekirdağ Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. 59030. Tekirdağ. Prof. Dr. Ulviye KUMOVA., Dr. Ali KORKMAZ. 2001. Arı Yetiştiriciliği TÜBİTAK, TARP Projeleri Yayınları. Ankara. DR.Ertaç TUTKUN., Prof. Dr. Ayşe BOŞGELMEZ. 2003. Bal Arısı Zararlıları ve Hastalıkları Teşhis ve Tedavi Yöntemleri. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm, Ekoloji ABD. Beytepe. Ankara.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Arıcılığın Tarihçesi, Gelişimi, Tarımsal ve Ekonomik Yapıdaki Yeri ve Önemini öğrenir. |
ÖÇ02 | Dünya ve Türkiye’de Arıcılığının Genel Durumunu, Önemini, Sorunlarını ve Çözüm Yollarını öğrenir. |
ÖÇ03 | Bal arılarının sistematikteki yerini, coğrafik arı ırklarının dağılımını, özelliklerini ve ırk ayrımında ele alınan karakterleri öğrenir. |
ÖÇ04 | Koloniyi oluşturan bireyleri, özelliklerini ve görevlerini öğrenir. Arı koloninisini yönetme sistemini kazanır. |
ÖÇ05 | Bal arılarının yavru ve ergin arı hastalık ve zararlılarını öğrenir. Hastalıklarının etmemlere göre sınıflandırılmasını bilir. Hastalıkları teşhis ve tedavi etmeyi öğrenir. |
ÖÇ06 | Bal arısının genetik yapısını öğrenir, arı ıslahını öğrenir, seleksiyon, çiftleştirme yöntemlerini bilir. Ana arının yapay tohumlanmasını öğrenir. |
ÖÇ07 | Bal arılarının doğadan topladığı arı ürünlerini ve vücudundan ürettiği Arı ürünlerinin koloni açısından önemini ve kimyasal, fiziksel yapısını öğrenir. |
ÖÇ08 | Arı sağlığı konusunda yasal düzenlemeleri uygulamaları ve yaptırımları bilir, |
ÖÇ09 | Bal arılarının sosyal davranış özelliklerini, davranışı etkileyen iç ve dış faktörleri bilir. |
ÖÇ10 | Arıcılıkta modern kovan tiplerini ve kullanılan alet ve ekipmanları öğrenir |
ÖÇ11 | Bal arılarının beslenme fizyolojisini öğrenir. Nektar, polen ve propolis bitki kaynaklarını bilir. |
ÖÇ12 | Arıcılıkta ilkbahar, oğul, bal, sonbahar ve kış mevsiminde yapılması gereken çalışmaları ve hazırlıkları öğrenir. |
ÖÇ13 | Kolonide haberleşme mekanizmalarını ve fonksiyonunu, arı danslarını, feromonları ve etkilerini öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | 3 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Arı Yetiştiriciliğinin Tarihçesi, Gelişimi, | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Arıcılığın Tarımsal ve Ekonomik Yapıdaki Yeri ve Önemi; | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Dünya ve Türkiye de Arı Yetiştiriciliğinin Önemi, Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Bal Arılarının orjini, taksonomisi, Evrimi ve Sistematikteki Yeri, Arıların Evrimi, Zoolojik Sistemdeki Yeri; Bal Arısı Irkları, dağılımı ve Özellikleri | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Bal Arılarının Anatomisi, İç ve dış organlar, Sindrim, Dolaşım, Solunum, Sinir ve Üreme Sistemleri. | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Arı Kolonisini Oluşturan Bireyler ve Özellikleri; Bal Arılarının Biyolojisi ve Davranış Özellikleri. Uygulama I. | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu hazırlama, arılıkta, kolonide hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
7 | Bal Arılarının Yaşadığı Ortam, Petekler Ve Özellikleri, Kolonide İş Bölümü, İşçi Arıların Kovan İçi Ve Kovan Dışı Görevleri Ve Özellikleri | ders notu, tepegöz, projeksiyon | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | soru hazırlama | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Bal Arısı Genetik ve Islahı | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Arıcılık ekipmanları; Uygulama II. | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu hazırlama, arılıkta, kolonide hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
11 | Arıcılıkta yetiştirme sistemleri, Koloni Yönetimi, Mevsimsel İşler; Uygulama III. | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, kolonilerde hazırlı | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
12 | Arıcılıktan Sağlanan Ürünler; Bal, Balmumu, Polen, Propolis, Arı Zehiri ve Diğer Ürünlerin Özellikleri, Üretim, Muhafaza ve Pazar Durumu; Uygulama III. | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, arılık ve laboratuvarda hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
13 | Bitkilerin döllenme biyolojisi ve arıların döllenmedeki rolü,Bombus Arısı yetiştiriciliği | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
14 | Bal arısı hastalık ve zararlıları; Uygulama IV. | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, arılık ve laboratuvarın hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
15 | Ana arı yetiştirme, paket arıcılığı, göçer arıcılık, arıcılıkda uygulanan satandartlar, yasal düzenlemeler, tebliğler yönetmelikler. | ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, arılık ve laboratuvarın hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | soru hazırlama | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | soru hazırlama | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |