Genel Bilgi
Kod | SD0441 |
Ad | Tarim Ürunleri Kurutma Teknikleri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Öğretim Şekli | Uzaktan Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. TUNAHAN ERDEM |
Dersin Amacı / Hedefi
Kurutma ile ilgili temel bilgileri öğrenir, Kurutma Yöntemlerinin öğrenir, Kurutulacak ürünleri tanır, Beslenme açısından kurutmanın önemini kavrar, Sürdürülebilir Tarım içerisinde katma değer oluşumunu kavrar. Ürün kurutmanın öncesi ve sonrasında oluşan ikincil ürünnleri tanır.
Dersin İçeriği
Kurutma Yöntemleri ve Kurutulan ÜrünlerGiriş beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri, biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri
Dersin Ön Koşulu
Ders için ön koşul bulunmamaktadır.
Kaynaklar
Tarım Ürünleri Kurutma Teknikleri 1
Notlar
Tarım Ürünleri Kurutma Teknikleri
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kurutma ile ilgili temel bilgileri öğrenir, |
ÖÇ02 | Kurutma Yöntemlerinin öğrenir, Kurutulacak ürünleri tanır, |
ÖÇ03 | Beslenme açısından kurutmanın önemini kavrar, Sürdürülebilir Tarım içerisinde katma değer oluşumunu kavrar. Ürün kurutmanın öncesi ve sonrasında oluşan ikincil ürünnleri tanır. |
ÖÇ04 | Tarımsal ürünlerin değerlendirilme yöntemlerini ve katma değer oluşturma konusunda fikir sahibi olur. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | kurutma ekonomisi | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | 6. Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | 7. Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | 8. Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | 9. Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | 10. Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | 11. Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | 12. Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | 13. Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | 14. Beslenme açısından kuru meyve ve sebzelerin önemi. kurutma ekonomisi kurutma sırasında kullanılan nemli havanın termodinamik özellikleri biyolojik malzemelerin kurutulması kurutma sırasında meydana gelen kalite değişiklikleri su aktivitesi ve önemi kuruma eğrilerinin özellikleri kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi difüzyon teorisi matematiksel modellemenin kurutma teknolojileri açısından önemi kurutma öncesi uygulanabilecek ön işlemler kurutucuların sınıflandırılması güneş enerjisiyle çalışan kurutucular sıcak hava ile kurutma sistemleri mikrodalga kurutma sistemleri kızılötesi ışınım enerjili kurutma sistemleri dondurarak kurutma sistemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |