Genel Bilgi
Kod | SD0407 |
Ad | Gastronomi Turizmi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz ve Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Üniversite Dersi |
Öğretim Şekli | Uzaktan Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.) Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA (B Grubu) (Sor. Öğr. Ele.) Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA (B Grubu) (Sor. Öğr. Ele.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Gastronomi ve turizm ilişkisinin ayrıntılı olarak geniş perspektiften ele alınması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Kültür turizmi kapsamında gastronomi turizmi, yiyecek ve turizm İlişkisi, dışarıda yemek yeme kavramı, gastronomi kavramı, gastronominin tarihsel gelişimi, diğer ilgili kavramları, gastronomi turizminin amaç, işlev ve önemi, gastronomi turizminin çeşitleri, gastronomi turizminde arz ve talep, gastronomi turizminin ulusal ve uluslararası boyuttaki yeri ve önemi, gastronomi trendleri, dünya ve Türkiye'deki gastronomi şehirleri ve rotaları hakkında bilgiler verilecektir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Priscilla Marry Işın 2019 Yemeğin Kültürel Tarihi Y K Y İstanbul
Notlar
Hülya Kurgun, Demet Bagıran Ozseker Gastronomi ve Turizm Detay Yayıncılık Ankara
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar. |
ÖÇ02 | Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı anlatır. |
ÖÇ03 | Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini yorumlar. |
ÖÇ04 | Gastronomi turizminin ulusal ve uluslararası alandaki önemini anlatır. |
ÖÇ05 | Gastronomi trendlerini açıklar. |
ÖÇ06 | Gastronomi turizminin önemini, amaçlarını ve çeşitlerini anlatır. |
ÖÇ07 | Türkiye'de ve Dünyadaki gastronomi şehirleri ve rotalarını açıklar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kültür turizmi kapsamında gastronomi turizmine bakış | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
2 | Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak gastronomi | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
3 | Gastronomi kavramı, Gastronominin tarihsel gelişimi, Yiyecek ve turizm ilişkisi, Dışarıda yemek yeme kavramı, Diğer ilgili kavramlar | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
4 | Temel sosyoloji teorileri ve gastronomi disiplinine etkileri | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
5 | Gastronomi turizmi, Gastronomi turizminin amaç ve işlevleri, Gastronomi turizminin önemi ve çeşitleri | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
6 | Gastronomi turist tipolojisi, Gastronomi turistlerinin motivasyon faktörleri, Gastronomi turizminde arz ve talep | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
7 | Slow food ve Fast food akımları, Moleküler gastronomi, Füzyon mutfağı | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Coğrafi İşaretli Ürünler ve Gastronomi Turizmi İlişkisi, Sürdürülebilirlik ve Gastronomi, Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Gastronomi Turizmi | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
10 | Gastronomi Trendleri I: Yeşil restoranlar, Tematik restoranlar, Hızlı-Rahat restoranlar, Dünyanın en iyi restoranları ve başarı hikayeleri, Y-İ işletmelerinde Franchising ve başarı hikayeleri | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Gastronomi Trendleri II: Şehir Tarımı-Dikey Tarım, Organik Tarım, Hücresel Tarım, Clean Supreme, Hyper-local Sourcing, Silicon Valley and Food, Fast Casual 2.0 Ekolojik Gıda ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kullanımı, Yenilebilir Çiçek ve Böcekler | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
12 | Gastronomi Trendleri III: Gastronomiyi konu alan filmler, Yiyecek stilistliği and fotoğrafçılık, Seyahat blogları ve destinasyon seçimlerindeki rolü, Yiyecek içecek endüstrisinde sosyal medya, Mutfak müzeleri, Ağ bilimi, Tat bileşenleri ağı, Dijital gastronomi | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
13 | Türkiye'deki gastronomi turizmi şehirleri ve rotaları | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
14 | Dünya Gastronomi şehirleri ve rotaları I | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
15 | Dünya Gastronomi şehirleri ve rotaları II | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |