SD0334 Balık Hastalıkları

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0334
Ad Balık Hastalıkları
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN (B Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN (B Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan deniz ve tatlı su balıklarında rastlanılan ve ekonomik kayıplara neden olan hastalıkların tanıtımı ve balık sağlığı açısından alınacak önlemlerin öğretimi

Dersin İçeriği

Balıklarda paraziter, bakteriyel, viral ve fungal hastalıklar ile çevresel etmenlere bağlı hastalıkların tanımlanması. Hastalık etmenlerinin balıklar üzerindeki morfolojik ve fizyolojik etkileri.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Balık Hastalıkları Ders kitabı (İbrahim Cengizler), Balık Sağlığı (Akın Candan, Süheyla Karataş ), İhtiyoloji (Necla Demir).

Notlar

Balık Biyolojisi Araştırma Yöntemleri (Mehmet Karataş), Balık Anatomisi (Gülşen Timur).


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünlerinde balık hastalıkları alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, sorunları belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular.
ÖÇ02 Balık hastalıkları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, hastalıkların önlenmesinde gerekli tedbirleri belirler, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar.
ÖÇ03 Balık hastalıkları alanında veri toplar, çalışmalarını yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
ÖÇ04 Balık ve çevresi ile olan etkileşimleri tanımlar, Balılarda sağlık sorunu yaratacak canlı ve cansız etkenleri açıklar
ÖÇ05 Balık hastalıkları ile ilgili karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
ÖÇ06 Balıkta oluşan sağlık sorunu karşısında hangi yöntemler aracılığıyla tanı konulacağını açıklar
ÖÇ07 Sağlık sorununda profilaksi, eradikasyon ve kontrol yöntemlerini belirler ve bir hastalık görüldüğünde alınacak önlemleri ve sağaltımı açıklar
ÖÇ08 Su ürünlerinde balık sağlığı ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur.
ÖÇ09 Bildirilmesi zorunlu hastalıkları belirler, ulusal ve uluslararası önlemleri tartışır
ÖÇ10 Hastalık etkenlerinin işletmelerden uzak tutulmasını sağlar, dezenfeksiyonu yapar
ÖÇ11 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
ÖÇ12 Sucul kaynakların sağlığı, mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve kirliliğin hastalıklar üzerindeki etkileri konularında yetkinlik kazanır.
ÖÇ13 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapabilir.
ÖÇ14 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder.
ÖÇ15 Yetiştiricilikte çevresel etkilerin balıkta yaratacağı sağlık sorunlarını tartışıp, optimizasyonu sağlar


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balığın tanımı ve tatlısu ve deniz balıklarında ekonomik türlerin tanımı literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
2 Balıklarda temel anatomik bilgiler ve vücut eksenleri literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Benzetim
3 Balık morfolojisi ve balıklarda iç organların tanımı literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma
4 Balık hastalıklarının tarihsel gelişimi ve balıklarda hastalıklara neden olan etmenler literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Rol Oynama, Benzetim, Örnek Olay
5 Balıklarda hastalığa neden olan biyotik ve abiyotik faktörler. literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Benzetim, Örnek Olay
6 Balıklarda hastalığın tanımı ve hastalıklarda seyir aşamalarının tanımı literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Benzetim, Örnek Olay
7 Balık, çevre ve balık - çevre ilişkileri literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Örnek Olay
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Sözlü Sınav
9 Balıklarda hastalıklarında tanımlanmasında kullanılan terminolojik bilgiler ve bell başlı hastalık grupları literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Örnek Olay
10 Balıklarda başlıca paraziter hastalıklar ve parazit grupları literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması
11 Balıklarda çevresel faktörlere bağlı hastalıklar literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması
12 Balıklarda bakteriyel hastalıklar literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Grup Çalışması
13 Balıklarda viral hastalıklar literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
14 Balıklarda mantar hastalıkları literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Beyin Fırtınası
15 Balık hastalıklarında genel belirtiler ve balık hastalıklarında teşhis çalışmaları literatür bilgileri, konuyla ilgili ders kitapları ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Grup Çalışması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 21.11.2022 11:17