RTST711 Sinema Ontolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod RTST711
Ad Sinema Ontolojisi
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Kıvanç TÜRKGELDİ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Sinemanın bir sanat ve ifade formu olmasının ötesinde, hammadesine dair bir düşünümselliğin geliştirilmesi. Sinematografik imgenin varlıkbilimsel bir soruşturma ile ele alınması.

Dersin İçeriği

Sinema ontolojisi, sinemanın kökenine dair sorgulamaları içerir. Buradaki köken kavramı sinemanın neliği olarak anlaşılmalıdır. -Sinema hareket ve zaman bloklarından oluşan bir anlatı formu mu- ya da -bizim deneyimimizden ayrı düşünülebilir mi- gibi sorular tartışmaya açılır. Bu dersin genel içeriği bu kapsamda sorulacak soruların tartışmalarını içerir.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Büyük Sinema Kuramları (Dudley Andrew) Sinema Nedir (Andre Bazin) The Photoplay (Hugo Munstenberg) Filmozofi (Daniel Frampton) Hareket-İmge (Gilles Deleuze) Zaman-İmge (Gilles Deleuze)

Notlar

Ders Notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler sinemanın bir sanat olarak özüne dair soru sormayı ve tartışmayı kavramış olur
ÖÇ02 Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, klasik film teorisine hakim olur.
ÖÇ03 Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler film çalışmaları alanında sinemanın teknoloji ile ilişkisine dair tartışma yürütebilir.
ÖÇ04 Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler alanıyla ilgili bilimsel bilgiye ve tartışmalara sahip olur.
ÖÇ05 Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler alanıyla ilgili kuramsal ve estetik tartışmaların felsefe ile ilişkisini tartışabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sosyal bilimlerin farklı alanlarında düşünme ve kendi uzmanlık uygulamaları içine uyarlama ve araştırma yapabilme bilgisine sahip olur.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyo, televizyon ve sinema alanında uygulanan araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır, kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanına ilişkin sanat, estetik, hukuk ve genel kültür bilgisine sahip olur. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyo, televizyon ve sinemanın toplum ve kültür ile bağlantılarını kavrayabilir. 5
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyo, televizyon ve sinema ile teknoloji ve toplum arasındaki ilişkiselliği sorgulayıp, alanın değişen bilimsel dinamiklerini kavrayabilir. 5
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanına ilişkin sanat, estetik, hukuk ve genel kültür bilgisi arasında bağlantılar geliştirebilir. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Radyo, televizyon ve sinema alanında eleştirel düşünme ve yorumlama becerisi kazanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanıyla ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar; kişisel, kurumsal ve ekip çalışmalarını organize eder.
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanındaki güncel gelişmeleri ve yürütülen projeleri uygun iletişim araçlarıyla aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sanatsal, toplumsal, ekonomik ve siyasal gelişmelerle radyo, televizyon, sinema alanı arasında ilişki kurar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanında edindiği uzmanlık bilgisini ve problem çözme becerisini disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hugo Munstenberg: Sinemanın İlk Yılları ve Sinema Üzerine İlk Tartışmalar - Biçimci Gelenek 1. Büyük Sinema Kuramları - Dudley Andrew Bölüm 1: Hugo Munstenberg 2. The Photoplay - Hugo Munstenberg (Okuma)
2 Rudolf Arnheim: Sinemanın İlk Yılları ve Sinema Üzerine İlk Tartışmalar - Biçimci Gelenek 1. Büyük Sinema Kuramları - Dudley Andrew - Bölüm 2: Rudolf Arnheim 2. The Film As Art - Rudolf Arnheim (Okuma)
3 Sergei Eisenstein: Sovyet Montaj Teorisi - Biçimci Gelenek 1. Büyük Sinema Kuramları -Dudley Andrew - Bölüm 3: Sergei Eisenstein Film Duyumu, Film Biçimi - Sergei Eisenstein (Okuma)
4 Bela Balazs: Yakın Plan - Biçimci Gelenek 1. Büyük Sinema Kuramları - Dudley Andrew - Bölüm 4: Bela Balazs, Görünen İnsan - Bela Balazs (Okuma)
5 Jean Epstein: Fotojeni Photojeninin Temel Özellikleri Üzerine -Jean Epstein (Okuma)
6 Biçimci Geleneğin Genel Özeti 1. Okuma. 2. Soruların belirlenmesi
7 Vize Haftası Makale Konularının Belirlenmesi
8 Sigfried Kracauer: Çağdaş Sinemanın Yeni Yönelimleri - Gerçekçi Gelenek 1. Büyük Sinema Kuramları -Dudley Andrew - Bölüm 5: Sigfried Kracauer 2. Film Teorisi: Sigfried Kracauer (Okuma)
9 Andre Bazin: Çağdaş Sinemanın Yeni Yönelimleri - Gerçekçi Gelenek 1. Büyük Sinema Kuramları - Dudley Andrew - Bölüm 6: Andre Bazin 2. Sinema Nedir: Andre Bazin 3. Çağdaş Sinemanın Sorunları: Andre Bazin (Okuma)
10 Jean Mitry: Çağdaş Sinemanın Yeni Yönelimleri - Uzlaşmalar 1. Büyük Sinema Kuramları - Dudley Andrew: Jean Mitry 2. Sinemanın Estetiği ve Psikolojisi - Jean Mitry (Okuma)
11 Chritian Metz: Sinema Bir Dil midir? 1. Büyük Sinema Kuramları - Dudley Andrew: Christian Metz 2. Sinemada Anlam Üstüne Denemeler- Christian Metz (Okuma)
12 Gilles Deleuze: Sinematik İmgenin Felsefi Bir Taksonomisi - Hareket İmge Sinema 1: Hareket İmge Image - Gilles Deleuze (Okuma)
13 Gilles Deleuze: Sinematik İmgenin Felsefi Bir Taksonomisi - Zaman İmge Sinema 2: Zaman İmge - Gilles Deleuze (Okuma)
14 Film Fenomenolojisi (Vivian Shobhack) The Address Of The Eye - Vivian Shobhack (Okuma)
15 Film-Düşünce (Daniel Frampton) Filmozofi - Dainel Frampton (Okuma)
16 Genel Değerlendirme Genel soruların belirlenmesi.
17 Ödev Teslimi Ön hazırlık bulunmamaktadır.


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 21.11.2022 02:11