Genel Bilgi
Kod | BB522 |
Ad | Pomoloji |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 4-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ALİ KÜDEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Farklı meyve Tür ve çeşitlerinin kalite özelliklerinin saptanmasına yönelik analiz yöntemlerinin öğretilmesi
Dersin İçeriği
Bahçe Bitkilerinde meyve tür ve çeşitlerinin meyve özellikleri, önemli kriterlerin ele alınması, tür ve çeşitlerin tanınmasında etkili olan faktörler, aralarındaki farklılıklar, Türkiye meyve çeşit zenginliği ve önemi, pazar koşullarına, mevsime ve değerlendirme şekillerine göre meyve çeşidi gurupları ele alınmaktadır.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
İnternet kaynaklı akademik yayınlar
Notlar
İnternet kaynaklı akademik yayınlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Pomolojik nedir. tanımı ve kapsamı |
ÖÇ02 | Meyvelerde kalite kriterleri nelerdir bilir. |
ÖÇ03 | Sert çekirdekli meyvelerin derim zamanı ve meyve özelliklerini bilir |
ÖÇ04 | Yumuşak çekirdekli meyvelerin derim zamanı ve meyve özelliklerini bilir |
ÖÇ05 | Sert kabuklu meyvelerin derim zamanı ve meyve özelliklerini bilir |
ÖÇ06 | Üzümsü meyvelerin derim zamanı ve meyve özelliklerini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak, alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebili, derinleştirebilir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe bitkileriyle ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir; özgün bir konuyu araştırabilir, kavrar tasarlar ve uygulayabilir | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır | 2 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili en az birer adet bilimsel makaleyi ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlayabilme veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilir | 2 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilir, problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır | 1 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünebilme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformlarda, yerli ve yabancı uzman kişiler ile alanıyla ilgili konuların tartışılmasında özgün görüşler ortaya koyar, bu görüşleri savunabilir; sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştiril bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir; alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında özel konularda uzmanlaşır | 1 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma, bunu sürdürebilme, karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Meyvelerde Pomoloji nedir, | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
2 | Meyvelerde kalite kriterleri nelerdir. | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Sert çekirdekli meyvelerin derim zamanı ve meyve özellikleri. | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
4 | Yumuşak çekirdekli meyvelerin derim zamanı ve meyve özellikleri. | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
5 | Sert kabuklu meyvelerin derim zamanı ve meyve özellikleri. | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Üzümsü meyvelerin derim zamanı ve meyve özellikleri. | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Meyve analizlerinde kullanılacak aletlerin tanıtılması | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri |
8 | Ara Sınav | ara sınav | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
9 | Laboratuvarda analiz yapılacak meyvelerin uygun koşullarda saklanması, getirilmesi ve analiz için hazırlanması. | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
10 | Meyvede fiziksel ölçümlerin yapılması (Ağırlık, eni boy, yükseklik) | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
11 | Meyvede fiziksel ölçümlerin yapılması (sertlik, asitlik, şeker miktarı) | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Meyvede fiziksel ölçümlerin yapılması (renk, aroma ve antioksidant) | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
13 | Meyve kabuk ve et rengi ölçümü | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
14 | Meyve kabuk ve eti sertliğinin ölçümü. | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
15 | Başlıca Meyve türleri ve çeşitleri | Sözlü Anlatım (Slayt) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 152 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,08 | ||
AKTS | 6 AKTS |