BK585 Özel Sebze Zararları

6 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BK585
Ad Özel Sebze Zararları
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. İsmail DÖKER


Dersin Amacı / Hedefi

Sebze yetiştiriciliğinde önemli problemlerden biri de zararlılardan kaynaklan problemlerdir. Ürün kaybına neden olan etmenler karşı başarılı bir mücadele yapabilmek için bunların tanınmaları, yayılışları, ekolojik istekleri, biyolojileri, davranışları, bitkinin hangi organında ve nasıl bir zarar oluşturdukları, zararın ekonomik olma derecesi ve önemi ile zararı önlemede yapılması gereken temel mücadele yöntemleri üzerinde durulur. Zararlıların doğal düşmanlarının bilinmesinde zorunluluk vardır. Bu derste zararlılar bitki gruplarına göre bir düzen içerisinde sıralanmışlardır.

Dersin İçeriği

Çevre ve insan sağlığı açısından Organik ve Entegre tarımın ön plana çıktığı günümüz koşullarında sebzelerde (Domates, Biber, Patlıcan, Kabak, Kavun, Karpuz, Hıyar, Lahana, Karnabahar, Brokoli gibi kültür bitkilerinde) zarar oluşturan böcekler ile diğer hayvansal kökenli zararlılar ve bunların mücadeleleri Tüm Savaş ilkeleri doğrultusunda bu ders kapsamında anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

yoktur

Kaynaklar

Important Pests in Vegetable Crops. HANDBOOK OF VEGETABLE PRESERVATION AND PROCESSING, 2ND EDITION, pp.113-135, 2016

Notlar

mportant Pests in Vegetable Crops. HANDBOOK OF VEGETABLE PRESERVATION AND PROCESSING, 2ND EDITION, pp.113-135, 2016


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sebze zararlılarını öğrenir
ÖÇ02 Sebze zararlıların biyolojilerini kavrar
ÖÇ03 Sebze zararlılarına karşı uygulanacak kültürel önlemleri öğrenir
ÖÇ04 Sebze zararlılarına karşı uygulanacak kimyasal savaşı öğrenir
ÖÇ05 Sebze zararlılarına karşı uygulanacak biyolojik savaş yöntemini kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel bilim, genel ziraat mühendisliği, bitkisel üretimle ilgili temel konularda bilgi sahibi olur 1
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği ve mücadele yöntemlerini öğrenir 5
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların tanısı, biyolojisi ve mücadelesini uygulamalı olarak öğrenir 5
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bitki koruma problemlerini kavrar, bilimsel yöntemlerle çözümü için gerekli beceriyi kazanır 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Laboratuvar kullanma, analiz yapma ve sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor yazma becerisi kazanır 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki koruma problemlerine karşı uygun mücadele yöntemlerini seçerek, pratikte doğru kullanımını sağlar 1
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gerekli teknolojileri kullanarak bilgiye ulaşır, bunları sentezleyerek sözlü sunumlar yapar
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki koruma ile ilgili temel ve kavram bilgilerini sentezleyerek lisans eğitimi süresince edindiği mesleki yeterlilikler çerçevesinde, uzmanlaşmak istediği bilim dalına yönelik kendini geliştirme becerisi kazanır
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Uzmanlaşmak istediği alanda yurtiçi ve yurtdışı süreli yayınları izleyebilir ve yorumlama yetisi kazanır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Elde ettiği bilimsel araştırma sonuçlarını rapor/tez haline dönüştürebilir ve bunlardan bilimsel yayınlar üreterek sunabilir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre/halk sağlığı ve tarımsal üretim ile ilişkili olarak biyogüvenlik konularında aldığı bilgileri uygulayabilme
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki koruma ve alanı ile ilgili güncel kaynaklara ulaşır ve sorunların çözümü için bunları kullanma yetisi kazanır
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Laboratuvar kullanım yöntem ve tekniklerini kullanma becerilerini geliştirir
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bitki koruma alanındatoplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilir


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sebzedeki Genel Zararlılar -1 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
2 Sebzedeki Genel Zararlılar -2 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
3 Sebzedeki Genel Zararlılar-3 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
4 Sebzedeki Genel Zararlılar-4 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Yaprakları yenen sebzelerin zararlıları Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Kök ve yumrusu yenen sebzelerin zararlıları Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Meyvesi yenen sebzelerin zararlıları -1 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Meyvesi yenen sebzelerin zararlıları -2 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
10 Çiçek, tohum ve diğer organları yenen sebzelerin zararlıları -1 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Presss Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
11 Çiçek, tohum ve diğer organları yenen sebzelerin zararlıları - 2 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 İştah açıcı ve salatası yapılan aromalı sebzelerin zararlıları - 1 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 İştah açıcı ve salatası yapılan aromalı sebzelerin zararlıları -2 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Mantar zararlıları -1 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
15 Mantar zararlıları-2 Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 159
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,36
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 03:54