Genel Bilgi
Kod | BT534 |
Ad | Aroma Maddeleri Biyosentezi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERKAN SELLİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Gıdalarda aroma kompleks yapıda bir çok uçucu bileşikten oluşur ve kalitede önemli rol oynar. Gıda aroması aldehitler, esterler, alkoller, terpenler gibi bir çok aroma maddesinde oluşur. Bu dersin amacını ,meyve gelişimi sırasında ve özellikle olgunluk döneminde meyvede aroma maddelerinde oluşan biyosentez mekanizmaları (önemli genler ve enzimler) ve parçalanmalar oluşturmaktadır.Bunula birlikte günümüzde biyosentez mekanizmaları aydınlatılması hala sınırlı bir düzeydedir.
Dersin İçeriği
Gıdalarda bulunan aroma maddeleri (esterler, alkoller, aldehitler, ketonlar, terpenler, uçucu fenoller, laktonlar), bu bileşiklerin sentezlenme mekanizmaları, aroma biyosentezinde etliki olan bazı genler, aroma biyosentezinde etliki olan enzimler, etilenin aroma maddleri biyosentezindeki rolü.
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
David J. Rowe, Chemistry and Technology of Flavors and Fragrances, 2004.
Notlar
Ders notları ve sunuları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıdalarda bulunan aroma maddelerini öğrenir |
ÖÇ02 | Gıdalarda aroma maddeleri biyosentezi ve mekanizmalarını tanır |
ÖÇ03 | Genler ve enzimlerin aroma biyosentezindeki rölünü tanır |
ÖÇ04 | Etilenin aroma biyosentezindeki rolünü öğrenir |
ÖÇ05 | Mikroorganizmaların aroma biyosentezindeki rolünü anlar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | 4 |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıdalarda Aroma Maddelerine Giriş | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Gıdalarda Esterler, Alkoller, Aldehitler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Gıdalarda Terpenler, Uçucu fenoller, Laktonlar ve Ketonlar | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Aroma Biyosentezinde Etkili olan Bazı Genler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Aroma Biyosentezinde Etkili olan Bazı Enzimler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Aroma Biyosentezinde Etkili olan Mikroorganizmalar | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Gıdalarda Mayalardan Oluşan Aroma Maddeleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gıdalarda Bakterilerden Oluşan Aroma Maddeleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Gıdalarda Küflerden Oluşan Aroma Maddeleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Etilen Biyosentezi ve Aroma Maddelerinin Oluşum İlişkisi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Etilenden Aroma Maddeleri Biyosentezini Etkileyen Faktörler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Bazı Meyvelerde Aroma Maddeleri Biyosentezi (Elma, Çilek ve Muz) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Bazı Fermente Ürünlerde Aroma Maddeleri Biyosentezi (Sirke, Şarap ve Bira) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Bazı Süt Ürünlerinde Aroma Maddeleri Biyosentezi (Peynir ve Yoğurt) | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |