Genel Bilgi
Kod | GM626 |
Ad | Süt Endüstrisinde Katkı Maddeleri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MEHMET GÜVEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Süt ve ürünleri üretiminde ilave edilen katkı madelerinin çeşitleri, kullanım amaçları, ürünün özellikleri üzerine etkilerini incelemektir.
Dersin İçeriği
Süt endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması, süt endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin (asitlik düzenleyiciler, antioksidanlar, yapı düzenleyiciler, tat ve koku maddeleri, emülgatörler, stabilizörler vb.) özellikleri, kullanım şekilleri ve yasal sınırlamalar.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri. 2009. Akademik Yayıncılık.
Notlar
Mahmutoğlu, T. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. 2018.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda katkı maddelerinin tanımını ve kullanım amaçlarını bilir |
ÖÇ02 | Gıda katkı maddelerinin kullanımındaki temel ilkeleri bilir |
ÖÇ03 | Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir |
ÖÇ04 | Süt ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddelerini bilir |
ÖÇ05 | Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeleri bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda katkı maddelerine giriş | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Gıda katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Gıda katkı maddelerinin kullanımındaki temel ilkeler | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Gıda katkı maddesi olarak kullanılan antioksidanlae ve asitliği düzenleyiciler | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Gıda katkı maddesi olarak kullanılan emülgatörler ve stabilizatörler | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Gıda katkı maddesi olarak kullanılan koruyucular ve tat-aroma maddeleri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | İlgili kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gıda katkı maddesi olarak kullanılan renklendiriciler ve tatlandırıcılar | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | İçme sütü teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Yoğurt teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Peynir teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Tereyağı teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Dondurma teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |