Genel Bilgi
Kod | GM0031 |
Ad | Dünya Şarapçılığı ve Özel Şaraplar |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Şarap üretimi bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinde üretilen özel şarapları ve üretim tekniklerini öğrenir.
Dersin İçeriği
Şarap üretimi bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden Fransa, İtalya, İspanya, Amerika, Avustralya, Güney Afrika, Şili, Almanya ve Portekiz'de bağcılık ve şarapçılık. Bu ülkelerin önemli bağ bölgeleri, toprak yapısı, iklim koşulları, bölge bazında ürettikleri ünlü şaraplar ve üretimde uygulanan kalite kontrol yöntemleri. Port, Sherry, Madeira, Marsala, Malaga, Asti, Tokay, Mistel, Vermut, Sauterne şarapları. Bu şarapların üretiminde kullanılan üzüm çeşitleri, üretim teknikleri ve bileşimleri.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Dk Publishing, Dorling Kindersley Publishing Staff (Ed.) 2006. Wines of the world. s. 448
Notlar
Ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Şarap üretimi bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden Fransa, İtalya, İspanya, Amerika, Avustralya, Güney Afrika, Şili, Almanya ve Portekiz'de bağcılık ve şarapçılık. |
ÖÇ02 | Bu ülkelerin önemli bağ bölgelerini, toprak yapısını ve iklim koşullarını öğrenir. |
ÖÇ03 | Bölge bazında üretilen bu ünlü şarapların üretiminde uygulanan kalite kontrol yöntemlerini öğrenir. |
ÖÇ04 | Port, Sherry, Madeira, Marsala, Malaga, Asti, Tokay, Mistel, Vermut, Sauterne şarapları. |
ÖÇ05 | Özel şarapların üretiminde kullanılan üzüm çeşitleri, üretim teknikleri ve bileşimlerini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir. | 5 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | 3 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Şarap üretimi bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Bu ülkelerin bağ bölgelerinin toprak yapısı ve iklim koşulları | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Özel şarapların üretiminde uygulanan kalite kontrol yöntemleri | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Porto Şarabı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Sherry Şarabı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Madeira Şarabı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Malaga Şarabı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ders Notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Marsala Şarabı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Tokay Şarabı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Asti Şarabı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım |
12 | Sauterne | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Sauterness şarabı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Mistel | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Vermut | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarı yıl sonu sınavları | Ders Notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarı yıl sonu sınavları | Ders Notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |