GM628 Modifiye Yağlar ve Üretim Teknolojileri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM628
Ad Modifiye Yağlar ve Üretim Teknolojileri
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Modifiye yağlarının özel olarak dizayn edilmesi gereken yağlar olduğunu bilir. Modifiye yağ üretim prosesi boyunca kalite kontrolün gerekliliğini kavrar. Modifiye yağ işleme teknolojisindeki yeni gelişmeleri takip eder.

Dersin İçeriği

Yağ modifikasyon teknikleri, margarin üretim teknolojisi, özel amaçlı olarak üretilen endüstriyel yağlar, modifiye yağ teknolojisi alanında gelişmeler.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Hamm, W., Hamilton, R.J., Calliauw, G. 2013. Edible Oil Processing. 2nd Edition. Wiley-Blackwell. 352 pages

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Modifiye yağların üretim süreçlerini ayırt eder
ÖÇ02 Katı yağ üretim süreçlerini anlar
ÖÇ03 Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavrar
ÖÇ04 Ulusal düzeyde modifiye yağ sektörünün tanır
ÖÇ05 Modifiye yağ teknolojisi alanında teknolojik gelişmeleri izler ve olası problemler hakkında çözüm bulur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yağların fiziksel özelliklerini belirleyen etmenler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Yağ Modifikasyon Teknikleri -I Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Yağ Modifikasyon Teknikleri -II Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 fraksiyonel kristalizasyonun tekniği, mekanizması ve sanayideki uygulamaları Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 hidrojenasyon teknolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 hidrojenasyonun mekanizması ve kinetiği Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 hidrojenasyon katalizörleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 hidrojene edilecek yağların nitelikleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 hidrojenasyonun kontrolü. Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 in-es teknolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 yağların trigliserid yapıları Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 in-es tepkimelerinin mekanizması ve kinetiği Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 in-es tekniğinde hesaplamalar, in-es katalizörleri, sanayide in-es uygulamaları Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 margarin teknolojisi. Modifiye Yağ Teknolojisinde Yeni Gelişmeler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.11.2022 10:33