Genel Bilgi
Kod | GM627 |
Ad | Gıdaların Biyolojik Yöntemlerle Dayandırılması |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ZERRİN ERGİNKAYA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bazı gıdalarda kullanılan mikroorganizma kültürleri, genel özellikleri, ürettikleri metabolitler, üretim yöntemleri, patojen mikroorganizmaların gelişimleri üzerine antimikrobiyel etkileri, ticari olarak satılan mikroorganizma kültürleri ve gıdalardaki fonksiyonları hakkında bilgi vermek
Dersin İçeriği
Bazı gıdalarda kullanılan mikroorganizma kültürleri, genel özellikleri, ürettikleri metabolitler, üretim yöntemleri, patojen mikroorganizmaların gelişimleri üzerine antimikrobiyal etkileri, ticari olarak satılan mikroorganizma kültürleri ve gıdalardaki fonksiyonları
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
de W Blackburn, C. (Ed.). (2006). Food spoilage microorganisms. Woodhead Publishing.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Genel konular ve ders işleyişi hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ02 | Gıdaların dayandırılmasında kullanılan klasik yöntemleri öğrenir |
ÖÇ03 | Bitkisel doğal antimikrobiyeller hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ04 | Hayvansal doğal antimikrobiyeller hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ05 | Mikrobiyel antimikrobiyeller hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ06 | Mikrobiyel metabolitler hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ07 | Bakteriosinler ve gıda sistemlerinde kullanımları hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ08 | öğrenciler organik asitler hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ09 | öğrenciler bakteriyofajlar hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ10 | Mikroorganizmaların sinerjik ve antagonistik etkileri hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ11 | Mikrobiyel enzimler hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ12 | Engeller teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Genel konular ve ders işleyişi hakkında bilgilendirme | genel bilgi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Gıdaların dayandırılmasında kullanılan klasik yöntemleri | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
3 | Bitkisel doğal antimikrobiyeller | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
4 | Bitkisel doğal antimikrobiyeller (devam) | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
5 | Hayvansal doğal antimikrobiyeller | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
6 | Hayvansal doğal antimikrobiyeller (devam) | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
7 | Mikrobiyel antimikrobiyeller | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
8 | Ara Sınav | ders notları | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
9 | Mikrobiyel metabolitler | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
10 | Bakteriosinler ve gıda sistemlerinde kullanımları | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
11 | Organik asitler | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
12 | Bakteriyofajlar | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
13 | Mikroorganizmaların sinerjik ve antagonistik etkileri | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
14 | Mikrobiyel enzimler | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
15 | Engeller teknolojisi | kaynak taraması ve konu ile ilgili sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |