GM584 Fermente Süt Ürünleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM584
Ad Fermente Süt Ürünleri
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NURAY GÜZELER
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Fermente süt ürünlerinin orjinleri, yoğurt, kefir, kımız ve diğer fermente süt ürünlerinin üretimi, fermente süt ürünleri için kültür hazırlama, fermentasyon sırasında oluşan değişmeler, fermente süt ürünlerinde nitelik kontrolünü öğrenmek.

Dersin İçeriği

Fermente süt ürünlerinin orjinleri, yoğurt, kefir, kımız ve diğer fermente süt ürünlerinin üretimi, fermente süt ürünleri için kültür hazırlama, fermentasyon sırasında oluşan değişmeler, fermente süt ürünlerinde nitelik kontrolü.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Erkman, O., Ereni H. ve Sağlam, H. Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi. 2020. Nobel Akademik Yayıncılık.

Notlar

Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2021. Sidas Yayıncılık


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fermante süt ürünleri üretiminde kullanılan mikroorganizmaları bilir.
ÖÇ02 Fermente süt ürünleri üretim proseslerini bilir.
ÖÇ03 Fermente süt ürünlerinin kalite özelliklerini bilir.
ÖÇ04 Dünyadaki ve Türkiyedeki geleneksel fermente süt ürünlerini bilir.
ÖÇ05 Fermente süt ürünlerine uygulanan analizleri bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dünyadaki Fermente süt ürünlerinin orijinleri, probiyotik ve prebiyotik kavramları İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Yoğurt üretimi İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Yoğurt özellikleri İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Meyveli ve aromalı yoğurt üretimi ve özellikleri İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Ayran üretimi İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Ayran özellikleri İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Kefir üretimi İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav İlgili ders notları ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kefir özellikleri İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Kımız üretimi ve özellikleri İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Asidofiluslu süt, biogarde ve dünyadaki diğer probiyotik fermente süt ürünleri İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 İnkübasyon sırasında oluşan değişimler İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Starter kültür çeşitleri ve özellikleri İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Fermente süt ürünlerinde kalite kontrolü İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Fermente süt ürünlerinde analizler İlgili ders notları ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notları ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notları ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.11.2022 05:18