GM576 Peynir Üretim Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM576
Ad Peynir Üretim Teknolojisi
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET GÜVEN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Peynirin besin değeri, Türkiye ve Dünyadaki önemli peynirlerin üretim teknolojileri, peynir hataları, peynir aroma maddeleri ve oluşumu, peynir teknolojisinde kalite kontrolü, olgunlaşma sırasında peynirlerde görülen değişimler ile ilgili teknik ve pratik bilgilerin edinilmesi

Dersin İçeriği

Peynirin besin değeri, Türkiye ve Dünyadaki önemli peynirlerin üretim teknolojileri, peynir hataları, peynir aroma maddeleri ve oluşumu, peynir teknolojisinde kalite kontrolü, olgunlaşma sırasında peynirlerde görülen değişimler. Uluslar arası ticarette önemi olan ve ülkemiz şartlarında üretilebilecek peynirlerden; farklı sütlerden (inek, koyun, keçi) pıhtısı asitlendirilerek üretilen, dışı veya içi küflendirilen, pıhtısı haşlanan ve ufalanan, yumuşak, yarı sert ve sert olan, taze veya olgunlaştırarak tüketilen peynirlerin üretimiyle ilgili teknik ve pratik bilgiler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Üçüncü, M. A dan Z ye Peynir Teknolojisi. 2020. Sidas Yayıncılık.

Notlar

Coşkun, H. Peynir Teknolojisi. 2021. Sidas Yayıncılık.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Peynirin besin değerini bilir
ÖÇ02 Türkiye ve Dünyadaki önemli peynirlerin üretim teknolojilerini bilir
ÖÇ03 Peynir hatalarını, peynir aroma maddelerini ve oluşumunu bilir
ÖÇ04 Peynir teknolojisinde kalite kontrolünü, olgunlaşma sırasında peynirlerde görülen değişimleri bilir
ÖÇ05 Uluslar arası ticarette önemi olan ve ülkemiz şartlarında üretilebilecek peynirlerden; farklı sütlerden (inek, koyun, keçi) pıhtısı asitlendirilerek üretilen, dışı veya içi küflendirilen, pıhtısı haşlanan ve ufalanan, yumuşak, yarı sert ve sert olan, taze veya olgunlaştırarak tüketilen peynirlerin üretimiyle ilgili teknik ve pratik bilgileri bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Peynir üretim teknolojisine giriş İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Peynirin besin değeri ve peynir üretiminde uygulanan temel işlemler İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Ülkemizde üretilen önemli peynir çeşitlerinin üretim teknolojileri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Süt işetmesinde beyaz ve kaşar peynri üretimlerinin gerçekleştirilmesi Süt işletmesi ziyareti planlama Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
5 Peynir hataları, peynir aroma maddelerini ve oluşumu İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Peynir teknolojisinde kalite kontrolü, olgunlaşma sırasında peynirlerde görülen değişimler İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Dünyaca tanınan inek sütü peynirlerinin üretim teknolojileri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Dünyaca tanınan koyun sütü peynirlerinin üretim teknolojileri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Dünyaca tanınan keçi sütü peynirlerinin üretim teknolojileri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Dünyaca tanınan peynirlerden seçilen bir tanesinin üretimi Süt laboratuvarının hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar
12 Küflü peynirlerin üretim teknolojileri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Sert, yarı sert ve yumuşak peynirlerin üretimleri arasındaki farklılıklar İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Asitlendirilerek üretilen peynirlerin üretim teknolojileri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Üretilen peynirlerde kalite kontrol analizleri Süt laboratuvarının hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.11.2022 10:33