Genel Bilgi
Kod | GM576 |
Ad | Peynir Üretim Teknolojisi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MEHMET GÜVEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Peynirin besin değeri, Türkiye ve Dünyadaki önemli peynirlerin üretim teknolojileri, peynir hataları, peynir aroma maddeleri ve oluşumu, peynir teknolojisinde kalite kontrolü, olgunlaşma sırasında peynirlerde görülen değişimler ile ilgili teknik ve pratik bilgilerin edinilmesi
Dersin İçeriği
Peynirin besin değeri, Türkiye ve Dünyadaki önemli peynirlerin üretim teknolojileri, peynir hataları, peynir aroma maddeleri ve oluşumu, peynir teknolojisinde kalite kontrolü, olgunlaşma sırasında peynirlerde görülen değişimler. Uluslar arası ticarette önemi olan ve ülkemiz şartlarında üretilebilecek peynirlerden; farklı sütlerden (inek, koyun, keçi) pıhtısı asitlendirilerek üretilen, dışı veya içi küflendirilen, pıhtısı haşlanan ve ufalanan, yumuşak, yarı sert ve sert olan, taze veya olgunlaştırarak tüketilen peynirlerin üretimiyle ilgili teknik ve pratik bilgiler
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Üçüncü, M. A dan Z ye Peynir Teknolojisi. 2020. Sidas Yayıncılık.
Notlar
Coşkun, H. Peynir Teknolojisi. 2021. Sidas Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Peynirin besin değerini bilir |
ÖÇ02 | Türkiye ve Dünyadaki önemli peynirlerin üretim teknolojilerini bilir |
ÖÇ03 | Peynir hatalarını, peynir aroma maddelerini ve oluşumunu bilir |
ÖÇ04 | Peynir teknolojisinde kalite kontrolünü, olgunlaşma sırasında peynirlerde görülen değişimleri bilir |
ÖÇ05 | Uluslar arası ticarette önemi olan ve ülkemiz şartlarında üretilebilecek peynirlerden; farklı sütlerden (inek, koyun, keçi) pıhtısı asitlendirilerek üretilen, dışı veya içi küflendirilen, pıhtısı haşlanan ve ufalanan, yumuşak, yarı sert ve sert olan, taze veya olgunlaştırarak tüketilen peynirlerin üretimiyle ilgili teknik ve pratik bilgileri bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Peynir üretim teknolojisine giriş | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Peynirin besin değeri ve peynir üretiminde uygulanan temel işlemler | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Ülkemizde üretilen önemli peynir çeşitlerinin üretim teknolojileri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Süt işetmesinde beyaz ve kaşar peynri üretimlerinin gerçekleştirilmesi | Süt işletmesi ziyareti planlama | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar |
5 | Peynir hataları, peynir aroma maddelerini ve oluşumu | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Peynir teknolojisinde kalite kontrolü, olgunlaşma sırasında peynirlerde görülen değişimler | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Dünyaca tanınan inek sütü peynirlerinin üretim teknolojileri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | İlgili kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Dünyaca tanınan koyun sütü peynirlerinin üretim teknolojileri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Dünyaca tanınan keçi sütü peynirlerinin üretim teknolojileri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Dünyaca tanınan peynirlerden seçilen bir tanesinin üretimi | Süt laboratuvarının hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
12 | Küflü peynirlerin üretim teknolojileri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Sert, yarı sert ve yumuşak peynirlerin üretimleri arasındaki farklılıklar | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Asitlendirilerek üretilen peynirlerin üretim teknolojileri | İlgili kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Üretilen peynirlerde kalite kontrol analizleri | Süt laboratuvarının hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |