Genel Bilgi
Kod | İGT093 |
Ad | Biyolojik Risk Etmenleri, Hijyen ve İş Güvenliği |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 7 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MUSTAFA GÖK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
İş sağlığı ve güvenliği açısından biyolojik çalışma ortamlarında öğrencilerin biyolojik risk etmenleri, hijyen ve iş güvenliği ile ilgili konularda bilgi sahibi olmalarını sağlamak
Dersin İçeriği
Biyolojik Risk Yönetmeliği, Mikrobiyolojik temel bilgiler, Mikrobiyolojik analizler, Mikrobiyolojik ekipmanlar ve risk özellikleri, Biyolojik-mikrobiyolojik Risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, Biyolojik Risklerde laboratuvar önlemleri, Biyolojik Risklerde işveren yükümlülükleri, Çalışanların bilgilendirilmesi, Hijyen ve kişisel korunma, İnsan sağlığı ve ilgili hizmetler, Biyolojik Etkenler, Biyolojik Risklerde koruyucu önlemler, Aşı uygulama kılavuzu.
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul bulunmamaktadır
Kaynaklar
Ders notları sistem üzerinden öğrencilerle paylaşılmaktadır.
Notlar
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Sınavlarına Yönelik Soru Bankası. Meral Aydıner, Hakan Yılmaz.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Biyolojik risk yönetmeliği hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ02 | Biyolojik risk etmenlerini öğrenir |
ÖÇ03 | Biyolojik risk etmenlerine karşı korunma yöntemlerini öğrenir |
ÖÇ04 | İlgili Yönetmelik hükümleri kapsamında yasal sorumlulukları öğrenir |
ÖÇ05 | Biyolojik risk etmenleri aşı ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ06 | Biyolojik risk etmenlerine karşı çalışma ortamlarında alınması gerekli önlemleri öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme metodlarını öğrenir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar. | 1 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir. | 2 |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Biyolojik Risk Yönetmeliği | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Mikrobiyolojik temel bilgiler | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Mikrobiyolojik analizler | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Mikrobiyolojik ekipmanlar ve risk özellikleri | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Biyolojik-mikrobiyolojik Risklerin belirlenmesi | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Biyolojik-mikrobiyolojik Risklerin değerlendirmesi | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Biyolojik Risklerde laboratuvar önlemleri | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Soru hazırlanması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Biyolojik Risklerde işveren yükümlülükleri | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Çalışanların bilgilendirilmesi | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Hijyen ve kişisel korunma | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | İnsan sağlığı ve ilgili hizmetler | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Biyolojik Etkenler | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Biyolojik Risklerde koruyucu önlemler | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Aşı uygulama kılavuzu | Konuların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Soru hazırlanması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Soru hazırlanması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 18 | 18 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 170 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,80 | ||
AKTS | 7 AKTS |