Genel Bilgi
Kod | SAİ532 |
Ad | Su Ürünlerinin İnsan Beslenmesindeki Önemi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. YASEMEN YANAR |
Dersin Amacı / Hedefi
Su ürünlerinin protein, lipit, karbonhindrat, inorganik madde, vitaminler, enzimler ve hormonlar gibi maddelerin yapısı ve özelliklerini öğrenmek, su ürünlerinin işlenmesinde ve muhafazasında ortaya çıkan değişiklikleri kavramak ve insan beslenmesindeki etkileri ve önemini değerlendirmek ve yorumlayabilmektir.
Dersin İçeriği
Bu derste su ürünlerinin protein, lipit, karbonhindrat, inorganik madde, vitaminler, enzimler ve hormonlar gibi maddelerin yapısı ve özellikleri öğretilmekte, su ürünlerinin işlenmesinde ve muhafazasında ortaya çıkan değişiklikler değerlendirilmekte, su ürünlerinin insan beslenmesindeki etkileri ve önemi öğretilmekte ve tartışılmaktadır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
SEAFOOD QUALITY AND SAFETY Advances in the New Millennium (2004), Edited by Fereidoon Shahidi and Benjamin K. Simpson,ScienceTech Publishing Company St. John's, NL, Canada.
Notlar
Improving Farmed Fish Quality and Safety, CRC Press 2008 Authour: O.Lie 612 p.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Su ürünlerinin besin bileşenlerine etki eden etmenleri kavrar |
ÖÇ02 | Su ürünleri proteinleri, lipitleri, vitamin, mineral vb. besin kompozisyonlarını açıklar |
ÖÇ03 | Sağlıklı beslenme için gerekli besin maddelerini ve miktarlarını sıralar |
ÖÇ04 | Su ürünlerinin işlenmesi esnasında besin bileşenlerindeki değişimleri açıklar |
ÖÇ05 | Su ürünlerini depolanması esnasındaki besin bileşenlerindeki değişimleri sıralar |
ÖÇ06 | Su ürünlerinin insan beslenmesindeki önemini açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 2 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. | 1 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Su Ürünlerinin Besin Değeri (Balık etinin besin değeri ve diğer etlerle kıyaslanması) | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Proteinler (Tanımı ve Kimyasal Yapısı , Proteinlerin Organizmadaki Fonksiyonları, Protein Kaynakları ve Miktarları, Esansiyel Aminoasitler) | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
3 | Su Ürünlerinin Protein içeriği ve Beslenmedeki önemi | Ders notlarının okunması, konu ile ilgili kaynak tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Lipitler (Tanımı ve Sınıflandırılması, Yağların Yapısı, Yağ Asitleri, Yağların ve Yağ Asitlerin Önemi) | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Su Ürünlerinde Yağ Oranı (Su Ürünlerinde Yağ Miktarını Etkileyen Faktörler, Balıkların Yağ Oranlarına Göre Sınıflandırılması, Balıklarda Bulunan Yağ Asitleri) | İlgili kaynakların okunması ve makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Mineral Maddeler (Genel Bilgi, Minerallerin İşlevleri ve Bulundukları Kaynaklar) | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Su Ürünlerinde Mineral Madde İçeriği ve Beslenmedeki Önemi | İlgili kaynakların okunması ve makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ara sınav için hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Vitaminler (Genel Bilgi, Yağda Eriyen ve Suda Eriyen Vitaminler, Vitaminlerin İşlevleri ve Bulundukları Kaynaklar) | Ders notlarının okunması, konu ile ilgili kaynak tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Su Ürünlerinde Vitamin İçeriği ve Beslenmedeki Önemi | İlgili kaynakların okunması ve makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
11 | Karbonhidratlar (Tanımı ve Sınıflandırılması), Su Ürünlerinde Karbonhidrat Miktarı | İlgili kaynakların okunması ve makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Enzimler (Genel Bilgi, Yapısı, İşlevleri) | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Su Ürünlerinde Bulunan Enzimler, Kalite Üzerine Etkileri | İlgili kaynakların okunması ve makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Su Ürünleri İşleme Tekniklerinin Besin Kalitelerinde Meydana Getirdikleri Değişiklikler | İlgili kaynakların okunması ve makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Su Ürünlerinin Depolanmaları Esnasında Besin Maddelerindeki Değişimler | Ders notlarının okunması, konu ile ilgili kaynak tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavı için hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavı için hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |