SY0016 Balıklarda Oksidatif Stres II

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY0016
Ad Balıklarda Oksidatif Stres II
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Balıklarda antioksidan sistemi açıklayarak, çeşitli stres faktörlerinin tanımlanmasında oksidatif stres biyomarkırlarından yararlanmayı hedefler.

Dersin İçeriği

Balıklarda antioksidan sistemi tanımlayarak, çeşitli stres faktörlerinin tanımlanmasında oksidatif stres biyomarkırlarından yararlanma yöntemlerini açıklar.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

güncel makale ve literatürler

Notlar

güncel bilimsel dergiler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Antioksidan sistemi tanımlar
ÖÇ02 Enzimatik antioksidanları öğrenir ve tanımlar
ÖÇ03 Balıklarda stres ve oksidatif strese neden olan faktörleri öğrenir
ÖÇ04 Paraziter balık hastalıklarında oksidatif stresi tanımlar
ÖÇ05 Bakteryel balık hastalıklarında oksidatif stresi tanımlar
ÖÇ06 Su kirliliğinde balıklarda oksidatif stresi öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Antioksidan sistem ve tanımı temel kavramlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
2 Enzimatik antioksidanlar ve tanımları Enzimin tanımı ve yapısı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
3 Oksidatif stres tanımı ve balıklarda oksidatif stres balıklarda stresin tanımı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Balıklarda strese neden olan faktörler ve oksidatif stres balıklarda stres faktörleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Balıklarda oksidatif stres indikatörleri Balıklarda stres belirteçleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 balıklarda oksidatif stres ve Çevresel faktörler balıklarda Çevresel stres faktörleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 genel tekrar Konu tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Tekrar Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav
9 Balıklarda beslenme ve oksidatif stres Balıklarda beslenme ve stres Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Balıklarda bakteriyel hastalıklar ve oksidatif stres biyomarkırları Bakteriyel hastalıklar ve stres Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Balıklarda paraziter hastalıklar ve oksidatif stres çalışmaları Paraziter hastalıklar ve stres Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Balıklarda viral hastalıklar ve oksidatif stres çalışmaları Viral hastalıklar ve stres Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Yem katkı maddelerinin balıklarda antioksidan enzimler üzerine etkileri Yem katkı maddeleri ve stres Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 güncel makale ve literatür çalışmaları Literatür çalışması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Tartışma
15 Makale ve dergilerin incelenmsi kütüphane çalışması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi, Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları literatür taraması Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 20.11.2022 12:57