Genel Bilgi
Kod | SY0019 |
Ad | Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Yağ Asitleri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. Hatice Asuman YILMAZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Yağ asitlerinin balık beslemedeki önemini belirlemek. Balıklar için esansiyel yağ asitlerini değerlendirmek. Farklı balık türlerinin yağ asidi ihtiyaçları ve diyetlerdeki yetersizlikleri durumunda görülen belirtilerin neler olduğunu ve balıkların yetiştiriciliğinin yapıldığı aşamalarda diyetlerde ne kadar bulunması gerektiğini açıklamak.
Dersin İçeriği
Yağ asitlerinin yapısı. Sucul canlılar için gereken esansiyel yağ asitleri. Balıklar için esansiyel yağ asitleri. Yağ asitlerinin biyolojik sentezi. Yağ asitlerinin balıkların büyüme performansı ile vücut kompozisyonuna etkisi. Denizel su ürünlerinde yağ asidi metabolizması. Farklı balık türlerinin yağ asidi ihtiyaçları ve diyetlerdeki yetersizlikleri durumunda görülen belirtiler. Deniz ve tatlı su balıklarının yağ asidi ihtiyaçları arasındaki farklılıklar. Yağ asitlerinin balıkların büyüme performansı ile vücut kompozisyonuna etkisi. Balık diyetlerindeki yağ asidi kaynakları
Dersin Ön Koşulu
Balık besleme dersini almak
Kaynaklar
Fish Nutrition, biyokimya kitapları
Notlar
Hardy, R. W., & Kaushik, S. J. (Eds.). (2021). Fish nutrition. Academic press.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Sucul canlılar için esansiyel olan yağ asitlerini tanır |
ÖÇ02 | yağ asitlerinin farklı türler için ihtiyaç düzeylerini bilir |
ÖÇ03 | esansiyel yağ asidi bakımından yetersiz olan diyetlerin canlı üzerindeki olumsuz etkilerini bilen |
ÖÇ04 | Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
ÖÇ05 | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
ÖÇ06 | Su Ürünleri Yetiştiricilik Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
ÖÇ07 | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | 3 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | 4 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yağ asitlerinin biyokimyasal yapıları | Biyokimya kitaplarından konu ile ilgili ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Soru-Cevap |
2 | Sucul canlılar için gereken esansiyel yağ asitleri | Biyokimya kitaplarından Sucul canlılar için gereken esansiyel yağ asitleri ile ilgili ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Gösteri |
3 | Yağ asitlerinin biyolojik sentezi | Biyokimya kitaplarından Yağ asitlerinin biyolojik sentezi ile ilgili ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Alıştırma ve Uygulama |
4 | Sucul canlıların yağ asidi ihtiyaçları ve diyetlerdeki yetersizlikleri durumunda görülen belirtiler | Balık besleme kitabından ön çalışma yapılmalı | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Deniz ve tatlı suda yaşayan su ürünlerinin yağ asidi ihtiyaçları arasındaki farklar | Deniz ve tatlı suda yaşayan su ürünlerinin yağ asidi ihtiyaçları arasındaki farklar ile ilgili makale araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Denizel su ürünlerinde yağ asidi metabolizması | Denizel su ürünlerinde yağ asidi metabolizması ile ilgili Balık besleme kitabından ön çalışma yapılmalı | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Soru-Cevap, Anlatım |
7 | Yağ asitlerinin balıkların büyüme performansı ile vücut kompozisyonuna etkisi | Yağ asitlerinin balıkların büyüme performansı ile vücut kompozisyonuna etkisi ile ilgili araştırma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
8 | Ara Sınavlar | Yarı yıl değerlendirmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
9 | Balık diyetlerindeki yağ asidi kaynakları | Balık diyetlerindeki yağ asidi kaynakları ile ilgili Balık besleme kitabından ön çalışma yapılmalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Kabuklu diyetlerindeki yağ asidi kaynakları | Balık besleme kitabından ön çalışma yapılmalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Balık etindeki yağ asitlerinin önemi | Balık etindeki yağ asitlerinin önemi ile ilgili Makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
12 | Su Ürünlerinin Sağlık açısının değerlendirilmesi | Su Ürünlerinin Sağlık açısının değerlendirilmesi ile ilgili Makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Güncel araştırmaların değerlendirilmesi | Konunun araştırılması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Gösteri, Anlatım |
14 | makale çalışması | Makale Taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Grup Çalışması, Gösteri |
15 | Genel tekrar | Konuların tekrar edilmesi | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |