Genel Bilgi
Kod | SAFS0026 |
Ad | Choice Feeding and Its Application in Farm Animals |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı çiftlik hayvanların yem tüketimi kontrolüyle ilgili temel bilgileri kazandırma ve anlaşılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda beslenme davranışları ve gelişimleriyle ilgili bilgiler de biraraya getirilmiştir.
Dersin İçeriği
Bu ders, çiftlik hayvanlarında seçmeli yemleme ve uygulanması ile beslenme davranışları hakkında genel bir bakış ve fikir sağlamaktadır. Bu ders yem seçiminin mekanizmaları ve teorileri için temel sağlamakta ve modern yemleme yöntemleri hakkında bilgi vermektedir.
Dersin Ön Koşulu
Bu dersi alacak öğrencilerin lisans dönemlerinde genel hayvan besleme, kanatlı ve ruminant besleme derslerini almış olmaları ya da dersi veren öğretim üyesiyle görüşmeleri gerekmektedir.
Kaynaklar
Voluntary Food Intake and Diet Selection in Farm Animals (Forbes, J.M. Cabi Publishing)
Notlar
Feeds and Feeding
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler çiftlik hayvanlarında yem tüketim mekanizmalarını anlayabilecektir. |
ÖÇ02 | Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler çiftlik hayvanlarında farklı besleme sistemlerini bilecektir. |
ÖÇ03 | Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler çiftlik hayvanların yem tüketimi kontrolüyle ilgili temel bilgileri öğrenecektir. |
ÖÇ04 | Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler modern yemleme yöntemleri hakkında bilgi öğrenecektir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. | 1 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. | 1 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Beslenme davranışları | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Sindirim sisteminden gelen iletiler | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Metabolit ve hormonlar | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Yem seçimi - Temeller | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Yem seçimi - Pratikteki uygulamalar | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Yem tüketimi kontrolünün teorileri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Yemlerin içerikleri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara sınav | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Rasyon sindirilebilirliği, enerji konsantrasyonu ve kaba yemlerin ilavesi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Protein ve diğer besin maddeleri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Özel besin maddeleri için iştah | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Hayvan ve çevre faktörleri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Büyüme ve yağlanma | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Üreme ve laktasyon | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Genel Tekrar | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |