SAFS0018 Integrated Management of Plant Diseases Using Biological Agents

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0018
Ad Integrated Management of Plant Diseases Using Biological Agents
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MUKADDES KAYIM
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Students will learn what are the biological micro-organisms to control plant diseases in the green-house production and field too.

Dersin İçeriği

In this course, biological agents, antagonist fungal and bacterial microorganisms will be discussed. Their potential usage in agriculture will be shown with examples.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Methods in Mycrobiology, Peter Williams, Julian Ketley, George Salmond, academic Press, 1998, Plant Virus Disease Control, A. Hadidi, R.K. Khetarpal, H. Koganezawa, APS press, 1998

Notlar

Tarım bakanlığı teknik talimatları Fungisitler 2016, Prof. Dr. Nafiz Delen


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bitkilerin toprak üstü ve toprakta altı organlarında bulunan faydalı mikrobiyal fungusları öğrenir
ÖÇ02 Bitkilerin toprak üstü ve toprak altında bulunan faydalı bakterileri öğrenir
ÖÇ03 Çevre dostu fungusların ve bakterilerin in vitro koşullarda üretim tekniğini öğrenir
ÖÇ04 Çevre dostu funguslarla bitki hastalıkların mücadelesinde in vitro ve in vivo teknikleri öğrenir
ÖÇ05 Patojenlerin virulent olmayan izolatlarının hastalıklarla mücadelede nasıl kullanılacağını öğrenir
ÖÇ06 Endofit funguslar, bakteriler, virüsler, fitoplazmalar, endofitler, bakteriyofajlar, mikofajlar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. 1
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bitki Patojenlerine giriş Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
2 Bitki patojeni olarak funguslar Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
3 Bitki Patojeni bakteriler Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
4 Bitki Patojeni virüsler ve viroidler Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
5 Antagonist funguslar Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
6 Antagonist bakteriler Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
7 Antagonist endofitler Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
8 Bakteriyofalar Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
9 Mikofajlar Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
10 Fitoplazmalar Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
11 Antagonist uygulamalara örnekler-1 Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
12 Antagonist uygulamalara örnekler-2 Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Örnek Olay, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma
13 bazı uygulamalardan örnek sunumlar Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Örnek Olay
14 Makalelerden örnek anlatımlar Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
15 makaleden örnekler Önerilen kaynaklar ve Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yazılı sınav Önerilen kaynaklar ve Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Ödev hazırlama Önerilen kaynaklar ve Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.11.2022 06:12