SAFS0013 Cultivated Mushroom Species

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0013
Ad Cultivated Mushroom Species
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HATIRA TAŞKIN


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders; dünyada yaygın olarak üretimi yapılan ve yetiştiriciliğinin önemli olacağı düşünülen Agaricus bisporus, Pleurotus spp., Auricularia spp., Lentinula edodes, Volvariella volvacea, Flammulinas velutipes ve Grifola frondase mantar türlerinin biyolojileri, misel üretimleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme tekniklerini kapsamaktadır.

Dersin İçeriği

Mantar türleri anlatılacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Son yıllarda yayınlanmış makale, derleme ve kitaplar

Notlar

Growing gourmet and medicinal mushrooms


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kültürü yapılan mantar türlerini öğrenir
ÖÇ02 Kültürü yapılan mantar türlerinin önemini anlar
ÖÇ03 Kültürü yapılan mantar türlerinin besinsel ve tıbbi değerleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Kültürü yapılan mantar türlerinin yetiştiriciliğini öğrenir
ÖÇ05 Kültürü yapılan mantar türlerinin pazarlanması hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Mantar yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. 4
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Agaricus bisporus yetiştiriciliği Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Mantarların ekolojik istekleri Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Mantarlarda kompost hazırlama Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Tohumluk misel hazırlığı Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Mantarlarda sulama Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Mantarlarda hasat Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Mantarlarda paketleme ve pazarlama Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
9 Pleurotus sp. yetiştiriciliği Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Lentinula edodes yetiştiriciliği Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Ganoderma lucudum yetiştiriciliği Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Auricularia sp. yetiştiriciliği Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Volvariella volvacea yetiştiriciliği Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Flammulinas velutipes yetiştiriciliği Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
15 Grifola frondosa yetiştiriciliği Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.11.2022 03:38