TB570 Yemeklik Tane Baklagiller Özel Islahı

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TB570
Ad Yemeklik Tane Baklagiller Özel Islahı
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ADEM EMİN ANLARSAL
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı yemeklik tane baklagillerde döllenme biyolojisi, ıslah amaçları ve ıslah yöntemleri ile ilgili bilgiler vermektir

Dersin İçeriği

Yemeklik tane baklagillerin ıslahı, seleksiyon kriterleri ve kayıt tutma teknikleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Şehirali,S. 1988. Yemeklik Dane Baklagiller.A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları. Ders Kitabı.

Notlar

Özdemir,S.2006. Yemeklik Baklagiller. Hasat Yayıncılık


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yemeklik baklagillerde döllenme biyolojisi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Yemeklik baklagillerin ıslah amaçları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Yemeklik tane baklagillerin ıslah yöntemleri konusunda bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Genetik ve sitolojisi hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. 3
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme, liderlik yapabilme yetisi taşır. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki kaynaklara ulaşarak güncel gelişmeleri takip ederek, kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yemeklk tane baklagillerin ıslah yöntemleri konusunda bilgi sahibi olur Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yemeklik tane baklagillerde kalıtımın prensipleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Yemeklik tane baklagillerin seleksiyon kriterleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Yemeklik tane baklagillerinde kayıt tutma teknikleri Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yemeklik tane baklagillerde kalite ıslahı Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Yemeklik tane baklagillerde hastalıklara dayanıklılık ıslahı Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Nohut bitkisinin ıslah amaçları ve döllenme biyolojisi Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Mercimek bitkisinin ıslah amaçları ve döllenme biyolojisi Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Fasulye bitkisnin ıslah amaçları ve döllenme biyolojisi ve bu konu hakkında ödev verilecek Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Baklanın ıslah amaçları ve döllenme biyolojisi Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Bezelyenin ıslah amaçları ve döllenme biyolojisi Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Börülcenin ıslah amaçları ve döllenme biyolojisi Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Yemeklik tane baklagiller ıslahında uygulanan yöntemler Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yemeklik tane baklagillerde melezleme tekniği Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.11.2022 04:06