TL521 İleri Dokuma Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TL521
Ad İleri Dokuma Teknolojisi
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NİHAT ÇELİK
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders; dokuma tekniğinin genel kavram ve ilkelerini tanıtmayı, dokuma makinelerinin tanımlanması ve dokuma fonksiyonlarının anlaşılmasını, ağızlık açma, atkı atma, tefe vurma, kumaş çekme ve çözgü salma mekanizmalarının tanıtılmasını, temel ve türev dokuma tipini (dokuma cinsi) tanıtılması ve dokuma imalat hesaplamalarını öğretilmesini amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Temel Dokuma Tekniği ve Kumaş Oluşumu. Ağızlık Açma Mekanizmaları. Atkı Atma Sistemleri. Tefe Vurma Mekanizmaları. Kumaş Çekme ve Çözgü Salma Mekanizmaları. Durdurma Sistemleri. Çeşitli Marka ve Tipte Dokuma Makinaları ve Teknik Özellikleri. Özel Tezgahlarda Oluşturulan Karmaşık Yapılı Dokuma Teknikleri. Çok Fazlı Dokuma Teknikleri.

Dersin Ön Koşulu

Ders öncesi ders notu ve çeşitli kaynaklardan ve/veya internet yoluyla ön bilgi veya fikir sahibi olunmasında yarar görülmektedir.

Kaynaklar

1. ÇELİK N., İlgili Ders Notları, Çukurova Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü, Adana. 2. BAŞER G., 2004. Dokuma Tekniği ve Sanatı - Cilt 1: Temel Dokuma Tekniği ve Kumaş Yapıları - 2.Baskı. Punto Yayıncılık, Çankaya / İzmir. 3. BAŞER G., 2004. Dokuma Tekniği ve Sanatı - Cilt 1: Temel Dokuma Tekniği ve Kumaş Yapıları - 2.Baskı. Punto Yayıncılık, Çankaya / İzmir. 4. EBERLE, H., HERMELING, H., HORNBERGER, M., MENZER, D., RING, W., 1996. Clothing Technology from fiber to fashion. Verlag Europa-Lehrmittel. 5.EREN R., 2009, Dokuma Hazırlık Teknolojisi, MKM Yayıncılık, Bursa. 6. ACUNER A., 2001, Tasarımda Konstrüksiyon Esasları, Mart Matbaacılık Sanatları, İstanbul. 7. TAYLOR M.A. (ÇEVİREN ALİ DEMİR VE MELİH GÜNAY), 1999, Tekstil Teknolojisi, Forbes Publications, London (UK). 8. GÜRCÜM H.B., 2010, Tekstil Malzeme Bilgisi, Güncel Yayıncılık, İstanbul. 9. GOERNER D., 1986, Woven Structure and Design - Part 1: Single Cloth Construction, Wira Technology Group, Leeds (UK). 10. GOERNER D., 1989, Woven Structure and Design - Part 2: Compound Structures, British Textile Technology Group, Leeds (UK). 11. ROBINSON A.T.C. and MARKS R., 1973, Woven Cloth Construction, The Textile Institute, Manchester (UK). 12. MARKS R. and ROBINSON A.T.C., 1976, Principles of Weaving, The Textile Institute, Manchester (UK). 13. LORD P.R. and MOHAMED M.H., 1973, Weaving Conversion of Yarn to Fabric, Merrow Publishing, Watford (UK). 14. ORMEROD A. And SONDHELM W.S., 1995, Weaving - Technology and Operation, The Textile Institute, Manchester (UK). 15. TALASAVEK O. And STAVY V.,1981, Shuttlelless weaving Machines,Elsevier Scientific Publishing. 16. TALUKDAR M.K. SRIRAMULU P.K. and AJGAONKAR D.B., 1998, Weaving - Machines, Mechanisms, Management, Mahajan Publishers, India.

Notlar

Dokuma makine, mekanizma, sistem, dokuma tasarım yazılımları vs. üreticilerine ait resmi internet sayfaları - Picanol, Dornier, Sultex, Sulzer, Staubli, Van de Wilele, Panter, Vamatex, Tsaudakoma, Toyoda … vs. - Tekstil teknolojisi ve Bilimine yönelik Populer ve bilimsel konuları ele alan basılı ve on-line dergiler.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dokuma tekniği, makine ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Dokuma mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Temel ve türev dokular hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Temel dokuma hesaplarını kavrar
ÖÇ05 Karmaşık yapılı ve çok fazlı dokuma tekniklerini kavrar ve sınıflandırır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, tekstil mühendisliği alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tekstil mühendisliğinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tekstil mühendisliği alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tekstil mühendisliği alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tekstil mühendislği ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tekstil mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tekstil mühendisliği ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tekstil mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda, kendi çalışmalarını yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilme
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak, alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme 3
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tez konusu üzerinde, danışmanının belirlediği çerçeve içinde, konunun gerektirdiği mantıksal bütünlüğe uygun olarak, programlı bir şekilde çalışabilme 3
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunabilme 3
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tekstil mühendisliği ile ilgili en az birer adet bilimsel makaleyi ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamak
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dokuma Teknolojisi ile ilgili Genel Kavramlar ve Tanımlar. Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Dokuma Sistemleri. Dokuma Tekniğinin Temel Prensipleri. Dokumanın Meydana Gelişi, Dokuma Prosesi ve Dokumayı Meydana Getiren Ana Hareketler. Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Kamlı Ağızlık Açma Mekanizmaları 1 Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Kamlı Ağızlık Açma Mekanizmaları 2 Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Armürlü Ağızlık Açma Mekanizmaları Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Jakarlı Ağızlık Açma Mekanizmaları 1 Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Jakarlı Ağızlık Açma Mekanizmaları 2 Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Mekikli ve Mekikçikli Atkı Atma Mekanizmaları Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Esnek Rapierli Atkı Atma Mekanizmaları Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Rijit Rapierli Atkı Atma Mekanizmaları Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Hava ve Su Jetli Atkı Atma Mekanizmaları Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Temel Dokuma Kumaş Yapıları. Dokuma Üretim Hesaplamaları ve Dokuma Verimliliğini Etkileyen Faktörler. Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Karmaşık yapılı ve çok fazlı dokuma teknikleri Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Bölüm dokuma laboratuvarı ve makinelerinin tanıtımı Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders öncesi ve/veya ders sonrası ders konusu ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapılması ve çalışılması tavsiye edilir. Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 11:12