SD0537 Müzeler ve Sanat Galerileri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0537
Ad Müzeler ve Sanat Galerileri
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Uzaktan Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. ÖZLEM USLU


Dersin Amacı

Müzelerin ve galerilerin eğitim amaçlı kullanımı ve bu yolla kültür, sanat ve değerlendirme çalışmaları. Ayrıca, Müzeler, kültürler ve uygarlıklar, müze ve sanat, müze ve eğitim, müze ve toplum konularında bilgi kazandırılması amaçlanır.

Dersin İçeriği

Müzecilik tarihi, müze türleri, müze ve galerilerin toplumsal eğitimle olan ilişkisi, yaşam boyu öğrenme, yaratıcılık, sanat, kültür diyalogları, koruma politikaları ve yaklaşımları dersin ana konularını oluşturmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

İlhan, A. Çakır, (2014), Müze Eğitimi Uygulamaları, Kültür Bakanlığı Erdem Ünver, Müze Eğitimi ders notları, Atılım Üniversitesi Müze katalogları

Notlar

İlhan, A. Çakır, (2014), Müze Eğitimi Uygulamaları, Kültür Bakanlığı Erdem Ünver, Müze Eğitimi ders notları, Atılım Üniversitesi Müze katalogları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Müze ve sanat eğitimi ile ilgili yayınları takip eder.
ÖÇ02 Müzenin sanat, toplum, eğitimle ilişkilerini değerlendirir.
ÖÇ03 Müzeciliğin tarihi, türleri, amaçları ve işlevleriyle ilgili bilgileri açıklar.
ÖÇ04 Müzede sanat eğitimi yoluyla yaratıcılığı geliştirmeye teşvik eder.
ÖÇ05 Farklı kültürlere ait sanat eserleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları değerlendirir.
ÖÇ06 Evrensel yapıtlarla birlikte kendi vatanındaki kültürel yapıtların millî karakterini, kültürel düşünce ve yapısını açıklar.
ÖÇ07 Müzede sanat eğitimi yoluyla sanat eserlerine karşı ilgi uyandırma, değer verme ve onları koruma bilinci verme kararlılığı gösterir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Öğrencilerle tanışma, Dersin kapsamı, Ders öğretim programının tanıtımı, Kaynaklar ve kullanılacak araç, gereçlerin tanıtımı, ölçme değerlendirme yaklaşımları hakkında bilgilendirme Dersten beklentileriniz nelerdir? Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
2 Müze ve müzecilik tanımları, müze türleri, Müzelerin işlevleri, toplama, belgeleme, koruma, sergileme, eğitim işleri. Konu ile ilgili olarak yazılı literatürden ön araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
3 Dünyada ve Türkiye'de müzecilik ve müze eğitiminin tarihsel gelişimi, Dünyaca ünlü Müzeler Öğrencilerin önceki müze deneyimlerine ilişkin anıları. Görüntüler, video kayıtları, çeşitli nesneler olabilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
4 Çağdaş Müze Kavramı, Müzelerin Eğitimle Olan İlişkisi, Post-Modern Müze, Müzelerde İletişim, Müze Eğitimi ve Sosyakültürel Yaklaşım Konu ile ilgili olarak yazılı literatürden ön araştırma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Müzede Öğrenme Kuramları, Müzede Yaşamboyu Öğrenme Öğrenme kuramları üzerine ön araştırma yapınız. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma, Grup Çalışması
6 Projeksiyon ile dünya müzeleri ve Türk müzelerinden örnek gezintiler. Gezi öncesi ön anket ve araştırma çalışmaları ve müzeye ya da galeriye ilişkin araştırmalar... Konu ile ilgili olarak yazılı literatürden ön araştırma, görsellerin ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası
7 Müze, Sanat, Kültür Ve Toplum İlişkileri Müzelerin ve galerilerin yaptığı rutin etkinlikler hakkında bilgi araştırılmalı. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınavlar ara sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yaratıcılık, Sanat, Kültür Diyaloğu; Sanat Eğitiminde Müzelerden Yararlanma Yaratıcılık- yetenek kavramları üzerine araştırma yapınız. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Alıştırma ve Uygulama
10 Projeksiyon ile dünya müzeleri ve Türk müzelerinden örnek gezintiler. Gezi öncesi ön anket ve araştırma çalışmaları ve müzeye ya da galeriye ilişkin araştırmalar... Konu ile ilgili olarak yazılı literatürden ön araştırma, görsellerin ve sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Benzetim, Problem Çözme
11 Müze ve /veya Sanat galerisi Ziyareti. Müze ve öğrenme; müze ziyareti öncesi hazırlıklar..(Gezi gerçekleşemediği durumlarda örn:Pandemi nedeniyle Online Müze turları) Gezi için gerekli izinlerin alınması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Adana Müzesi Ziyareti, Müzede ders süreci. Müze ders anketinin doldurulması Gezi için rahat ayakkabı ve giysilerin giyilmesi, müze kart çıkartılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Rol Oynama, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Problem Çözme
13 Sanat Galerisi ve / veya Yakın illerde Müze ziyareti. Rahat giysiler giyilmesi, resim kalemi ve a4 resim kağıdı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası
14 Dünyaca ünlü Müzeler ve Öğrenci sunumlarının gerçekleştirilmesi Konu ile ilgili olarak yazılı literatürden ön araştırma, görsellerin ve sunum hazırlığı. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme
15 Türkiyedeki önemli müzelerden örnekler ve öğrenci sunumları Konu ile ilgili olarak yazılı ve görsel literatürden ön araştırma, görsellerin ve sunum hazırlığı. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Bireysel Çalışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dosya Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları dosya Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 15 2 30
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 4 4 16
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 63
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,52
AKTS 3 AKTS