ZTP339 Genel Mikrobiyoloji

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP339
Ad Genel Mikrobiyoloji
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mervan BAYRAKTAR
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mervan BAYRAKTAR (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Mikrobiyoloji derslerinin amacı, öğrencilere mikrobiyolojinin temel prensiplerini ve kavramlarını anlamalarını sağlamaktır. Bu dersler genellikle mikrobiyolojinin tarihini ve kapsamını, mikroorganizmaların sınıflandırılması, tanımı ve genetiğini, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısını ve işlevini, mikrobiyal büyüme fizyolojisini ve kontrolünü, mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkilerini, mikroskopi ve diğer laboratuvar tekniklerinin kullanımını ve bilimsel bilgiyi değerlendirmek için eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesini kapsar.

Dersin İçeriği

Mikrobiyolojinin temel esasları, mikrobiyolojinin tarihi ve kapsamı, mikroorganizmaların sınıflandırılması, tanımı ve genetiği, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı ve aralarındaki farklılıklar, mikrobiyal gelişme fizyolojisi ve gelişme evreleri, mikrobiyal gelişmenin kontrolü, mikroorganizmalar arasındaki ilişki, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri, mikroskop kullanımı, besiyerleri, izolasyon yöntemleri.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Güven, S., and N. N. Demirel Zorba. "Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu." NOBEL yayınları, Ankara (2013).

Notlar

Güven, S., and N. N. Demirel Zorba. "Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu." NOBEL yayınları, Ankara (2013).


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikroorganizmaları tanıyabilir.
ÖÇ02 Hücre türlerini açıklayabilir ve tanımlar
ÖÇ03 Mikrobiyolojik bozulma nedenlerini kavrar
ÖÇ04 Mikroorganizma fizyolojisi ve metabolizmasını açıklar
ÖÇ05 Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur"


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikrobiyolojinin tanımı ve tarihi Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Prokaryotik hücrelerin yapısı ve işlevi Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Eukaryotik hücrelerin yapısı ve işlevi Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Mikroorganizmaların genetiği Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Mikrobiyal büyüme ve çoğalma Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Mikrobiyal besin gereksinimleri ve besiyerleri Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ön hazırlık yok Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Mikroorganizmaların tanınması ve izolasyonu Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Mikroorganizmaların metabolizması ve enerji üretimi Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Antibiyotikler ve mikrobiyal direnç Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Mikroorganizmalar arası ilişkiler Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Virüsler ve viroloji Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Mikrobiyal hastalıklar Ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ön hazırlık yok Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ön hazırlık yok Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 05.05.2023 12:12