G326 Gıda Kalite Güven. Yönt. Sist.

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G326
Ad Gıda Kalite Güven. Yönt. Sist.
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilere, gıda sektöründe kalite yöneticisi, kalite güvence sorumlusu olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak

Dersin İçeriği

Kalite ve gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, Kalite Yönetim sistemi (ISO 9001), ön koşul programları, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi( ISO 22000))

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Schmidt, R. H., & Rodrick, G. E. (2003). Food safety handbook. John Wiley & Sons.

Notlar

ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kalite kavramını ve toplam kaliteyi bilir
ÖÇ02 Gıda kalite karakteristiklerini bilir, kalite değerlendirme yöntemlerini öğrenir
ÖÇ03 İstatistiksel kalite kontrol araçlarını bilir
ÖÇ04 Değişkenler kontrol kartı hazırlamayı bilir, proseste kalite ile ilgili sorunu saptar ve çözer.
ÖÇ05 Kusur kontrol kartı hazırlamayı bilir, bu konudaki probllemleri çözer
ÖÇ06 Toplam kalite yönetimi temel prensiplerini öğrenir
ÖÇ07 Proses tabanlı kalite yönetim sistemini bilir
ÖÇ08 Kalite yönetim sistemi şartlarını bilir
ÖÇ09 ISO 9001:2015 zorunlu sistem prosedürlerini bilir
ÖÇ10 Ön koşul programları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ11 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim sisteminin amacını ve içeriğini bilir. Standardın şartlarını öğrenir.
ÖÇ12 Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme kavramlarını öğrenir, bu konuda etik kuralları uygular
ÖÇ13 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi kurallarını bilir
ÖÇ14 Sistem dökümanları ve kayıt hakkında bilgi sahibi olur ve bazılarını hazırlamayı öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kalitenin tanımı, kalite kontrolün temel kavramları, Kalite güvence bölümünün organizasyonu, fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Gıda kalitesi , kontrolü ve kalite karakteristikleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 İstatistiksel kalite kontrol ve kalite kontrol araçları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 İstatistiksel kalite kontrol : değişkenler kontrol kartı hazırlama Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
5 İstatistiksel kalite kontrol : Puan (kusur) kontrol kartı hazırlama Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Problem Çözme
6 Toplam Kalite Yönetimi, temel prensipleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Toplam Kalite Yönetimi, temel prensipleri 2 Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri Şartlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi Standardı Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Ön koşul programları, PAS 220 örneği Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 SO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Yönetim Sorumluluğu, Kaynak Yönetimi, Güvenli Gıdaların Planlanması ve Gerçekleştirilmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Doküman ve kayıt nedir, prosedür örnekleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 04.05.2023 10:35