Genel Bilgi
Kod | ZTP499 |
Ad | Hayvancılık Sektöründe Girişimcilik |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Hayvancılık sektöründe eğitim alan zootekni bölümü öğrencilerinin mezuniyet sonrası kendi işini kurabilecek özelliklere, bilgi ve yetkinliklere sahip olması, kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve bunları geliştirebilmeleri için gerekli donanımı sağlamak bu dersin temel amacını oluşturmaktadır.
Dersin İçeriği
bu derste girişimciliğin önemi, kendi işini kurmanın önemi, girişimciliğin tanımı, girişimci nedir, girişimci ve başarılı girişimcilerin özellikleri, girişimcide olması gereken özellikler, girişimcilerin fonksiyonları, girişimcilikle ilgili, temel kavramlar, girişimcilik türleri, girişimcilik için gerekli kaynaklar, girişimciliği teşvik eden (engelleyen) faktörler, hayvancılık sektöründe girişimciliğin kavramsal özellikleri, yaklaşımları, fonksiyonları, süreci, girişimciliğin yerel ve uluslararası bağlantıları, ekip kurma ve ekip oluşturma ekip çalışma becerisi ve girişimcilik etiği konularına değinilecektir. Yeni iş planlarının uygulamaya konması; organizasyonlarda inovasyon ve değişim konuları verilecektir. Ayrıca, Yaratıcılık; Yaratıcılığı Etkileyen Faktörler, Motivasyon, Tutum ve Davranışlar, Ortam, Düşünceler. Fikri Mülkiyet, Marka, Patent, Telif konuları. İş ve Pazarlama Planı Hazırlama ve İş Planı Yazma Çalışması yapılacak ve Proje Sunumları yer almaktadır.
Dersin Ön Koşulu
Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak
Kaynaklar
GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020
Notlar
GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Girişimcilik özelliklerini sorgulama ve geliştirmeyi öğrenir |
ÖÇ02 | Girişimcinin dikkat etmesi gereken hususları öğrenir |
ÖÇ03 | girişimcilik türleri faaliyetlerini karşılaştırmayı yapar |
ÖÇ04 | kendi işini kurmayı rakamlarla analiz eder |
ÖÇ05 | Girişimcilikte risk sermayesi değerlendirme yapabilmek |
ÖÇ06 | girişimcilik örneklerini karşılaştırma ve değerlendirme yapabilir |
ÖÇ07 | girişimciliğe yönelik destekleri öğrenir |
ÖÇ08 | Girişimcilikte avantajlardan yararlanmayı sağlamak |
ÖÇ09 | örnek fizibilite projelerini değerlendirme ve karşılaştırma yapabilir |
ÖÇ10 | Girişimcilikte istenen nitelikler ve bunların işlevlerini öğrenmek |
ÖÇ11 | Girişimcilik hakkında çeşitli teorik tanımların öğrenilmesi |
ÖÇ12 | Girişimciliğin toplumsal bazda değerlendirilmesini öğrenmek |
ÖÇ13 | Girişimcinin karşılaşabileceği risk odaklarını öğrenmek |
ÖÇ14 | Girişimciliğin geliştirilmesi için öneriler hazırlama ve sunma becerisini geliştirme |
ÖÇ15 | Girişimcinin özel sermaye kaynaklarından yararlanmasını öğretmek |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | 5 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | 3 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | 2 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | girişimciliğin önemi, kendi işini kurmanın önemi, | öğretim üyesi ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | girişimciliğin tanımı, girişimci nedir, girişimci ve başarılı girişimcilerin özellikleri, girişimcide olması gereken özellikler, | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Hayvancılık sektöründe girişimciliğin kavramsal özellikleri, yaklaşımları, fonksiyonları, süreci, | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | girişimcilerin fonksiyonları, girişimcilikle ilgili, temel kavramlar, | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | girişimcilerin fonksiyonları, girişimcilikle ilgili, temel kavramlar 1 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | girişimcilik türleri, | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | girişimcilik türleri 1 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | girişimcilik için gerekli kaynaklar 1 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | girişimcilik için gerekli kaynaklar | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | girişimciliği teşvik eden (engelleyen) faktörler 1 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | girişimciliği teşvik eden (engelleyen) faktörler | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | girişimciliğin yerel ve uluslararası bağlantıları, ekip kurma ve ekip oluşturma ekip çalışma becerisi ve girişimcilik etiği | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Yaratıcılık; Yaratıcılığı Etkileyen Faktörler, Motivasyon, Tutum ve Davranışlar, Ortam, Düşünceler. Fikri Mülkiyet, Marka, Patent, Telif konuları. İş ve Pazarlama Planı Hazırlama ve İş Planı Yazma Çalışması yapılacak ve Proje Sunumları 1 | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Yaratıcılık; Yaratıcılığı Etkileyen Faktörler, Motivasyon, Tutum ve Davranışlar, Ortam, Düşünceler. Fikri Mülkiyet, Marka, Patent, Telif konuları. İş ve Pazarlama Planı Hazırlama ve İş Planı Yazma Çalışması yapılacak ve Proje Sunumları | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 6 | 6 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 50 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,00 | ||
AKTS | 2 AKTS |