Genel Bilgi
Kod | BB0062 |
Ad | Bağcılıkta Kalite Yönetimi |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 4-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi SEVİL CANTÜRK |
Dersin Amacı / Hedefi
Üzüm ve üzüm ürünlerinde kalite parametrelerinin ve ürün kalitesinin artırılmasında kullanılan uygulamaların öğrenilmesi
Dersin İçeriği
Ders kapsamında; bağcılıkta kalite kavramı, önemi ve kalite üzerinde etkili olan genetik ve çevresel faktörler hakkında bilgi verilmektedir. Farklı değerlendirme şekillerine yönelik olarak kullanılan üzüm çeşitlerinden elde edilen çelik, yaprak, meyve vb. ve tüm üzüm ürünlerinde kalite parametreleri incelenmekte, bağcılıkta ürün kalitesinin artırılmasında kullanılan kültürel ve kimyasal uygulamalar güncel kaynaklar eşliğinde verilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Hazırlanan ders notları
Notlar
Practical methods of measuring grape quality B. W. Zoecklein, K. C. Fugelsang, B. H. Gump Grapevine quality: A multiple choice issue Stefano Poni vd.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bağcılıkta kalite kavramı ve kaliteyi oluşturan parametreler hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ02 | Sofralık, şaraplık ve kurutmalık üzüm çeşitlerinde ve üzümden üretilen ürünlerde kalite parametrelerini öğrenir. |
ÖÇ03 | Üzüm ve asmadan elde edilen ürünlerde kaliteyi etkileyen genetik ve çevresel faktörler hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ04 | Bağcılıkta kaliteyi artırmak için yapılabilecek güncel uygulamaları öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bahçe bitkileri alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirebilir | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe bitkileri alanı ve ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe bitkileriyle ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık alanında kullanarak ve ilgili güncel gelişmeleri, nicel ve nitel verilerle destekleyerek, farklı disiplinlerde elde edilmiş bilgi, veri ve bulgularla birleştirip yorumlayabilme, sentez yoluyla yeni bilgi ve teoriler oluşturur | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe bitkileriyle ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe bitkileriyle ilgili uygulamalarda karşılaşılan öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için analitik yaklaşım geliştirir, araştırma sürecini tasarlayabilir, sorumluluk alarak çözüm üretebilir ve elde edilen sonuçları değerlendirebilir ve savunur | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe bitkileriyle ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamda önderlik yapar | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe bitkileriyle ilgili kaynaklara ulaşma, bu kaynaklardan yararlanabilir ve kendini sürekli yeniler | 5 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe bitkileri alanında edinilmiş uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kendi öğrenme sürecini yönlendirebilir | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çalışmalarını, uzmanlık alanındaki gelişmeleri ve araştırma sonuçlarını sözlü, yazılı ve görsel araçlardan yararlanarak aktarabilir | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bahçe bitkileriyle ilgili olarak gerektiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bahçe bitkileriyle ilgili sorunların çözümlenmesi için bilimsel yöntemlerle veri toplayabilir, toplanan verileri toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek denetler ve yorumlar | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bahçe bitkileri alanında özümlenmiş bilgileri disiplinler arası çalışmalarda kullanabilir, açıklayabilir, başkalarına aktarır, varılan sonuçları eleştirel bir bakış açısıyla inceler |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Asmada salkım ve tane morfolojisi ve anatomisi | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Üzüm tanesinin gelişme evreleri ve olgunlaşma | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Bağcılıkta kalite kavramı ve kapsamı | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Sofralık üzümlerde fiziksel kalite özellikleri | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Sofralık üzümlerde kimyasal kalite özellikleri | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Şaraplık üzümlerde kalite özellikleri | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Kurutmalık üzümlerde fiziksel kalite özellikleri | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Kurutmalık üzümlerde kimyasal kalite özellikleri | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
9 | Ara sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
|
10 | Asmadan elde edilen geleneksel ürünlerde kalite özellikleri | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Asma çeliklerinde kalite özellikleri | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Bağcılıkta kaliteyi etkileyen fizyolojik, anatomik ve genetik faktörler | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Bağcılıkta kaliteyi etkileyen çevresel faktörler | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Bağcılıkta kalite artırıcı kültürel uygulamalar | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Bağcılıkta kalite artırıcı kimyasal uygulamalar | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Bağcılıkta kalite artırıcı çevre dostu uygulamalar | Ders notu ve önerilen kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
17 | Final sınavı | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 152 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,08 | ||
AKTS | 6 AKTS |