Genel Bilgi
Kod | İG107 |
Ad | Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - I |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.
Dersin İçeriği
Besin işleme ve yetiştiricilik hızlı bir şekilde kalite kontrol programlarına yönelmektedir. Pek çok endüstriyel sektör, tüketicilerin kaliteli ürün talebini garantilemek, karlılığı maksimum kılmak, riski azaltmanın düşük maliyetli yolu olarak halen kalite kontrol programlarını kullanmaktadır. Hayvancılık işletmelerinde kalite kriterleri, çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları, çalışanların performans takibi ve değerlendirmesi; hayvancılık işletmelerinde kaynakların, malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı, hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar: İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkıyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi, demribaş kaydı ve takibi, işltem iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi önerileri, üretim zincirinin hayvan, ortam, makine ve çalışanlara bağlı hata kaynaları tespit ve düzeltme yolları tespiti detayları üzerinde durulacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak
Kaynaklar
GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018
Notlar
GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş yönetimi kalite kriterlerini bilir |
ÖÇ02 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumluluklarını bilir |
ÖÇ03 | öğrenci hayvancılık işletmelerinde çalışanların performans takibi ve değerlendirmesini bilir |
ÖÇ04 | öğrenci hastalık giriş kapıları risk unsurlarını ve korunmayı bilir |
ÖÇ05 | öğrenci hastalık risk unsurları karşı koruyucu uygulamaları bilir |
ÖÇ06 | öğrenci hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamaları bilir |
ÖÇ07 | öğrenci işletme iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi önerilerini bilir |
ÖÇ08 | öğrenci güncel gelişmeleri takip eder ve bilgilerini değerlendirir |
ÖÇ09 | öğrenci işletme dış tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi önerilerini bilir |
ÖÇ10 | öğrenci canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi, demirbaş kaydı ve takibini bilir |
ÖÇ11 | öğrenci üretim zincirinin hayvana bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti bilir |
ÖÇ12 | öğrenci hayvancılık işletmelerinde makinelere bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespitini bilir |
ÖÇ13 | öğrenci hayvana bağlı risk unsurlarını tespit ve düzeltme yolları tespitini bilir |
ÖÇ14 | öğrenci hayvancılıkta barınaklara bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespitini bilir |
ÖÇ15 | öğrenci zemin kaynaklı problemleri bilir ve buna bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme önerileri verebilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur, | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır, | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır, | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hayvancılık işletmelerinde iş yönetimi kalite kriterleri 1 | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
2 | Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları, | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
3 | Hayvancılık işletmelerinde çalışanların performans takibi ve değerlendirmesi; | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | hayvancılık işletmelerinde kaynakların, malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı, | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
5 | hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar: | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
6 | hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar 1 | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | işletme iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi önerileri, | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | odev | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
9 | canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi, demirbaş kaydı ve takibi, | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
10 | üretim zincirinin hayvana bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
11 | üretim zincirinin ortama bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti 1 | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
12 | üretim zincirinin makinelere bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
13 | üretim zincirinin çalışanlara bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti 1 | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
14 | hayvana ait risk unsurları | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
15 | hayvana ait risk unsurları 1 | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | konu tekrarı | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | grup çalışması, anlatım, görsel sunu | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 18 | 18 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |