GM674 Geleneksel Et Ürünleri Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM674
Ad Geleneksel Et Ürünleri Teknolojisi
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HAKAN BENLİ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Et ve et ürünleri işleme teknolojisi alanındaki temel ilke ve kavramların öğretilmesi. Et ve et ürünlerinin tüketime hazır hale getirilmesi, dayandırılması, paketlenmesi ve dağıtımı ile ilgili teknolojik bilgilerin edinilmesi ve bunların etin kalite kriterleri üzerine etkilerini öğretmek.

Dersin İçeriği

Et ve et ürünleri işleme teknolojisi alanındaki temel ilke ve kavramlar. Et ve et ürünlerinin tüketime hazır hale getirilmesi, dayandırılması, paketlenmesi ve dağıtımı ile ilgili teknolojik bilgiler ve etin kalite kriterleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gökalp vd. 2015. Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi. Erzurum. Pearson and Gillett. 1999. Processed meats. An Aspen Publication. Maryland.

Notlar

Ders notları, slaytlar ve ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Geleneksel et ürünleri üretiminde kullanılan temel işlemleri ve önemini bilir
ÖÇ02 Et ürünleri üretiminde kullanılan hammaddeleri ve katkı maddelerini bilir
ÖÇ03 Geleneksel et ürünlerinin üretim aşamalarını detaylı olarak bilir
ÖÇ04 Geleneksel et ürünlerinin üretiminde karşılaşılan problemleri, çözüm yollarını ve son üründeki kalite kriterlerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Et ürünlerinin sınıflandırılması ve geleneksel et ürünleri teknolojisine giriş Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Et ürünleri üretiminde kullanılan makineler ve temel işlemler Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Et ürünleri üretiminde kullanılan hammadde ve katkı maddeleri Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Starter kültürler, doğal ve yapay kılıflar Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Sucuk üretim teknolojisi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Emülsiyon tipi et ürünleri üretim teknolojisi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Salam üretim teknolojisi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sosis üretim teknolojisi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Pastırma üretim teknolojisi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Kavurma üretim teknolojisi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Et konservesi üretim teknolojisi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Döner ve döner üretimi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Köfte ve Burger üretimi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Jöle işkembe ve füme dil üretimi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 02:22