GM634 Mikroorganizma Genetiği ve Genetik Manipülasyonlar

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM634
Ad Mikroorganizma Genetiği ve Genetik Manipülasyonlar
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Mikroorganizma genetiğine ilişkin temel bilgilerin öğretilmesi ve bu konuya dair günümüzdeki gelişmelerin verilmesi ve bunun yanı sıra çeşitli genetik teknikler kullanılarak mikroorganizmalara yönelik yapılan manipülasyonların ve bunların sonuçlarının tartışılması amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Mikroorganizma genetiğine ilişkin temel bilgiler öğretilmektedir. Bakteri ve ökaryot mikroorganizma hücre yapıları irdelenerek bakteri ve ökaryot mikroorganizmaların genetiği karşılaştırmalı olarak tartışılmaktadır. Bakteriler arasında genetik madde aktarımı ve mutasyonlar detaylı bir şekilde verilmektedir.Özellikle bakteri genetiği baz alınarak Rekombinant DNA teknolojisi ve genetik manipülasyonlar hakkında bilgi verilmektedir. Gıda endüstrisinde genetik manipülasyonlarla elde edilmiş mikroorganizmalar ve uygulamaları hakkında örneklerle bilgi verilerek genetiği Değiştirilmiş organizmalar ve bunların sağlık üzerindeki etkileri konusunda tartışılmaktadır.Mikroorganizma genetiği konularında günümüzdeki gelişmeleri verilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Streips, U. N., Yasbin, R. E. (Eds.). (2002). Modern microbial genetics. New York: Wiley-Liss.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel genetik kavramlar öğrenilir.
ÖÇ02 Bakteri ve ökaryot mikroorganizma hücre yapıları irdelenerek bakteri ve ökaryot mikroorganizmaların genetiği karşılaştırmalı olarak tartışılır.
ÖÇ03 Bakteriler arasında genetik madde aktarımı detaylı bir şekilde verilir.
ÖÇ04 Mikroorganizmalarda oluşan mutasyonlar hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Rekombinant DNA teknolojisi ve genetik manipülasyonlar hakkında bilgi edinilir
ÖÇ06 Gıda endüstrisinde genetik manipülasyonlarla elde edilmiş mikroorganizmalar ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ07 Genetiği Değiştirlmiş organizmalar ve bunların sağlık üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Genetikte temel kavramlar ders notları, Bakteri genetiği kitap takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
2 Bakteri hücrelerinin morfolojik Yapısı ve Çoğalmaları genel mikrobiyoloji kitabı ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
3 Maya ve küflerin gelişmesi genel mikrobiyoloji kitabı ve ders notları, küflerle ilgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
4 Nükleik asitler:DNA, RNA Bakteri genetiği kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Bakterilerde Protein sentezi ders notları, Bakteri genetiği kitap, protein sentezi kitap Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
6 Mikroorganizma genomu ve gen fonksiyonlarının düzenlenmesi ders notları, Bakteri genetiği kitap takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
7 Mikroorganizmalarda Mutasyonlar(1) Bakteri genetiği kitap takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi
9 Mikroorganizmalarda Mutasyonlar(2) Bakteri genetiği kitap Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Mikroorganizmalarda Mutasyonlar(3) Bakteri genetiği kitap takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Bakteriyofajlar Bakteri genetiği kitap , genel mikrobiyoloji kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
12 Mikroorganizmalar arasında genetik madde aktarımı Bakteri genetiği kitap, mikrobiyal genetik kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
13 Mikroorganizmalarda Rekombinasyon Bakteri genetiği kitap, mikrobiyal genetik kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
14 Rekombinant DNA teknolojisi ve genetik manipülasyonlar, GDO Bakteri genetiği kitap, ders notları, seminer notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Gıda endüstrisinde genetik manipülasyonlarla elde edilmiş mikroorganizmalar ve uygulamaları . GDO'lu ürünler ve ve yeni gelişmeler ders notları,çeşitli uluslararası makaleler ve araştırma sonuçları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 02:22