GM630 Süt Ürünlerinin Ambalajlanmaları ve Soğuk Muhafazaları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM630
Ad Süt Ürünlerinin Ambalajlanmaları ve Soğuk Muhafazaları
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET GÜVEN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, soğutma sistemlerini çalışma prensiplerinin bilinmesi, gıdaların ambalajlanmasında kullanılan materyallerin tanınması ve süt ürünlerinin paketlemelerinin ve depolamalarının nasıl yapıldığının bilinmesini sağlamaktır

Dersin İçeriği

Süt ürünlerinin ambalajlanmalarında kullanılan metal, cam, kağıt ve plastik malzemeler ve özellikleri. Süt ve ürünlerinin termal özellikleri, depoların soğutulması, süt ve ürünlerinin soğuk ve donmuş depolanmaları, uygun depolama sıcaklıkları ve süreleri, donmuş süt ürünlerin taşınması.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2010. Akademik Yayıncılık.

Notlar

Bilir Ormancı, F. S. Süt Hijyeni ve Teknolojisi. 2020. Ankara Nobel Tıp Kitapevi.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Soğutma sistemlerinin çalışma prensiplerini bilir
ÖÇ02 Soğuk hava depolarının dizaynını bilir
ÖÇ03 Ambalaj maddelerini tanır
ÖÇ04 Süt ürünlerinin paketleme materyallerini bilir
ÖÇ05 Süt ürünlerinin uygun depolama koşullarını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Süt Ürünlerinin Ambalajlanmaları ve Soğuk Muhafazaları dersine giriş İlgili kitaplar
2 Süt ürünlerinin ambalajlanmalarının ve depolanmalarının önemi İlgili kitaplar
3 Soğutma sistemlerinin çalışma prensipleri İlgili kitaplar
4 Soğuk hava depolarının dizaynı İlgili kitaplar
5 Süt ürünlerinin ambalajlanmalarında kullanılan materyaller İlgili kitaplar
6 Süt ürünlerinin ambalajlanma larında kullanılan materyaller seçilirken dikkat edilmesi gereken hususlar İlgili kitaplar
7 Süt ürünlerinin ambalajlanma larında kullanılan materyallerin kullanım süresi İlgili kitaplar
8 Ara Sınav İlgili kitaplar
9 Çiğ sütün depolanması ve taşınması İlgili kitaplar
10 İçme sütlerinin ambalajlanmaları ve depolanmaları İlgili kitaplar
11 Konsantre sütün ve süttozlarının ambalajlanmaları ve depolanmaları İlgili kitaplar
12 Fermente süt ürünlerinin ambalajlanmaları ve depolanmaları İlgili kitaplar
13 Peynirlerin ambalajlanmaları ve depolanmaları İlgili kitaplar
14 Tereyağının ambalajlanmaları ve depolanmaları İlgili kitaplar
15 Dondurmaların ambalajlanmaları ve depolanmaları İlgili kitaplar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 02:22