Genel Bilgi
Kod | GM0029 |
Ad | Şarap Kimyası |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Üzüm ve şıranın bileşimini, aroma ve fenol bileşiklerini, şarabın genel bileşimini, aroma ve fenol bileşikleri öğrenir.
Dersin İçeriği
Üzüm ve şıranın bileşimi (organik asitler, renk maddeleri, tanenler, azotlu maddeler, mineral maddeler, aroma maddeleri, vitaminler ve anzimler). Fermentasyon kimyası. Şıra ve şarabın kimyasal bileşim yönünden karşılaştırılması. Şıra ve şaraptaki kolloidler. Oksido-redüksiyon sistemleri. Şarapçılıkta kükürtdioksit. Şarabın olgunlaşması. Şarapta hata ve hastalıklar.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Pascal Ribéreau-Gayon (Editor), Yves Glories (Editor), Alain Maujean (Editor), Denis Dubourdieu (Editor) 2006. Handbook of enology. s. 456
Notlar
Ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Üzüm ve şıranın bileşimi (organik asitler, renk maddeleri, tanenler, azotlu maddeler, mineral maddeler, aroma maddeleri, vitaminler ve anzimler). bilir. |
ÖÇ02 | Fermentasyon kimyasını öğrenir. |
ÖÇ03 | Şıra ve şaraptaki kolloidleri ve Oksido-redüksiyon sistemleri öğrenir. |
ÖÇ04 | Şarapçılıkta kükürtdioksit |
ÖÇ05 | Şarapta hata ve hastalıkları öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | 5 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Şarapta Organik Asitler. | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Alkoller ve Diğer Uçucu Bileşikler. | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Karbonhidtratlar | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Kuru madde ve mineraller | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Azotlu Bileşikler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Fenolik Bileşikler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Çeşit Aroması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Ana Organoleptik Kusurların Kimyasal Yapısı, Kökenleri ve Sonuçları. | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Berraklık Kavramı ve Kolloidal Olaylar. | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Durultma ve Stabilizasyon Tedavileri: | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Filtrasyon ve Santrifüjleme ile Şarabı berraklaştırmak | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Fıçıda Yıllandırılan Kırmızı Şaraplar | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Fıçıda Yıllandırma Sırasında Meydana Gelen Olaylar. | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Şarabın Fiziksel ve Fizikokimyasal İşlemlerle Stabilize Edilmesi. | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |