GM680 Gıda Toksikolojisinin Temelleri ve Gıda Katkı Maddelerinin Risk Analizi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM680
Ad Gıda Toksikolojisinin Temelleri ve Gıda Katkı Maddelerinin Risk Analizi
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ZERRİN ERGİNKAYA


Dersin Amacı / Hedefi

Gıdalarda bulunan katkı maddeleri, tarım ilacı kalıntıları, mikotoksinler, akrilamid ve benzerleri gibi pişme sırasında oluşan kimyasallar, çevre kirlenmesinden yansıyan metaller ve organik klorlu bileşikler, gıda kimyasalları ve kimyasalların insan sağlığı üzerindeki etkilerinin , risk değerlendirme yöntemi ile belirlenmesi.

Dersin İçeriği

Temel toksikolojik kavramlar ve tanımlar, NOAEL, ADI, GRAS, ML değerleri, toksik maddelerin güvenirlik sınırları, gıda katlı maddelerinin risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve risk iletişimi, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Clydesdale, F. M. (1996). Food Additives: Toxicology, Regulation, and Properties. CRC Press.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Toksikolojinin Tanımı, bilim dalları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Gıda toksikolojisi hakkında genel bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Gıda kimyasalları; Gıdalarda bulunan katkı maddeleri, tarım ilacı kalıntıları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Mikotoksinler, pişme sırasında oluşan kimyasallar, çevre kirlenmesinden yansıyan metaller ve organik klorlu bileşikler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Gıda katkı maddeleri ve toksikolojik değerlendirme aşamaları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Gıda Kimyasallarının Risk Analizi ve Risk Değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ07 Risk değerlendirmeye yönelik örnek çalışmaları öğrenir
ÖÇ08 Gıda Kimyasallarının Risk Yönetimi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ09 Ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Toksikolojinin Tanımı, bilim dalları kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
2 Toksik Maddelerin Sınıflandırılması sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Toksik maddelerin Etkileşimi, Sağlık riskleri sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Gıda toksikolojisine giriş sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Gıda kimyasalları; Gıdalarda bulunan katkı maddeleri, tarım ilacı kalıntıları sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Mikotoksinler, pişme sırasında oluşan kimyasallar, çevre kirlenmesinden yansıyan metaller ve organik klorlu bileşikler sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Gıda katkı maddeleri ve toksikolojik değerlendirme aşamaları sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Gıda Kimyasallarının Risk Analizi ve Risk Değerlendirilmesi sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Risk değerlendirmeye yönelik örnek çalışmalar sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Örnek Olay, Problem Çözme
11 Gıda Kimyasallarının Risk Yönetimi sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Problem Çözme
12 Gıda Kimyasallarının Risk İletişimi ve örnek çalışmalar sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Örnek Olay, Problem Çözme
13 Gıda Kimyasallarının Risk İletişimi ve örnek çalışmalar (devam) sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması, Örnek Olay, Problem Çözme
14 Ulusal düzenlemeler sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Problem Çözme
15 Ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemeler sunum hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 02:32