GM626 Süt Endüstrisinde Katkı Maddeleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM626
Ad Süt Endüstrisinde Katkı Maddeleri
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET GÜVEN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Süt ve ürünleri üretiminde ilave edilen katkı madelerinin çeşitleri, kullanım amaçları, ürünün özellikleri üzerine etkilerini incelemektir.

Dersin İçeriği

Süt endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması, süt endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin (asitlik düzenleyiciler, antioksidanlar, yapı düzenleyiciler, tat ve koku maddeleri, emülgatörler, stabilizörler vb.) özellikleri, kullanım şekilleri ve yasal sınırlamalar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri. 2009. Akademik Yayıncılık.

Notlar

Mahmutoğlu, T. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. 2018.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda katkı maddelerinin tanımını ve kullanım amaçlarını bilir
ÖÇ02 Gıda katkı maddelerinin kullanımındaki temel ilkeleri bilir
ÖÇ03 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir
ÖÇ04 Süt ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddelerini bilir
ÖÇ05 Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeleri bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda katkı maddelerine giriş İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Gıda katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Gıda katkı maddelerinin kullanımındaki temel ilkeler İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Gıda katkı maddesi olarak kullanılan antioksidanlae ve asitliği düzenleyiciler İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Gıda katkı maddesi olarak kullanılan emülgatörler ve stabilizatörler İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Gıda katkı maddesi olarak kullanılan koruyucular ve tat-aroma maddeleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gıda katkı maddesi olarak kullanılan renklendiriciler ve tatlandırıcılar İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 İçme sütü teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Yoğurt teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Peynir teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Tereyağı teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Dondurma teknolojisinde kullanılan katkı maddeleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 02:32