İGT022 Hayvancılık İşletmelerinde İş Güvenliği

7 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İGT022
Ad Hayvancılık İşletmelerinde İş Güvenliği
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 7 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.

Dersin İçeriği

Hayvancılık işletmelerinde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının hayvancılık risk unsurları konusunda teknik alt yapıya sahip olması gerekir. Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesi için önerileri geliştirmek; kritik kontrol noktaları ve risk analizleri yapılmasını sağlayarak düzenleyici çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak, iş güvenliği uzmanı, iş yerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyelerini onaylı deftere yazmak ve iş yeri hekimi ile beraber suretlerini saklamak

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak

Kaynaklar

SIĞIRCILIK GÖNCÜ S. akademisyen, Ankara, 2020 Sığrı davranışları ve sürü yönetimi GÖNCÜ S. Akademsiyen, Ankara, 2018

Notlar

SIĞIRCILIK GÖNCÜ S. akademisyen, Ankara, 2020 Sığrı davranışları ve sürü yönetimi GÖNCÜ S. Akademsiyen, Ankara, 2018


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır,
ÖÇ02 İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır,
ÖÇ03 İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır,
ÖÇ04 Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır
ÖÇ05 Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır,
ÖÇ06 İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur,
ÖÇ07 Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır,
ÖÇ08 İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır,
ÖÇ09 Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır,
ÖÇ10 hayvancılıkta canlı materyale bağlı iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur,
ÖÇ11 öğrenci İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir,
ÖÇ12 İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir,
ÖÇ13 Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur,
ÖÇ14 Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir.
ÖÇ15 öğrenci hayvancılık işletmeleri iç ve dış ortam ölçüm tekniklerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme metodlarını öğrenir. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir. 3
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvancılık işletmelerinde kalite kriterleri, sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları, sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları 1 sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Hayvancılık işletmelerinde kaynak yönetimi Hayvancılık işletmelerinde malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı, sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Hayvancılık işletmelerinde İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi sunum ve grup çalışmalarıv Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Hayvancılık işletmelerinde İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi 1 sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Hayvancılık işletmelerinde demirbaş kaydı ve takibi, sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
10 Hayvancılık işletmelerinde demirbaş kaydı ve takibi 1 sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Hayvancılık işletmelerinde demirbaş kaydı ve takibi, Hayvancılık işletmelerinde işletme iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Hayvancılık işletmelerinde demirbaş kaydı ve takibi, Hayvancılık işletmelerinde işletme iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi 1 sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
13 Hayvancılık işletmelerinde hayvan, ortam, makine ve çalışanlara bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 örnek çalışma sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 ciftlik ziyaret sunum ve grup çalışmaları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
16 genel tekrar yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 14 28
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 175
Toplam İş Yükü / 25 (s) 7,00
AKTS 7 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 04:26