Genel Bilgi
Kod | SAİ023 |
Ad | Su Ürünlerinde Doğal Antimikrobiyaller ve Aktivite Değerlendirme Metotları |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Su ürünlerinde antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizması, su ürünlerinde antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler, su ürünlerinde kullanılan doğal antimikrobiyaller, bitki fenolleri, laktik asit bakterileri, organik asitler, bakteriyosinler, antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler ile ilgili bilgi verilmektedir. Antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları, agar difüzyon ve dilüsyon metotları ve sonuçların değerlendirilmesi hakkında bilgi edinilmektedir.
Dersin İçeriği
Su ürünlerinde antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizması, su ürünlerinde antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler, su ürünlerinde kullanılan doğal antimikrobiyaller, bitki fenolleri, laktik asit bakterileri, organik asitler, bakteriyosinler, antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler, antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları, agar difüzyon, well difüzon, spot ve dilüsyon metotları ve sonuçların değerlendirilmesi
Dersin Ön Koşulu
Dersin herhangi bir ön koşulu yoktur
Kaynaklar
Su ürünlerinde doğal antimikrobiyaller ve aktivite değerlendirme metotları ders notu
Notlar
Ders ile ilgili makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Su ürünlerinde antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizması ve antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler ile ilgili bilgi kazanır. |
ÖÇ02 | Su ürünlerinde antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ03 | Su ürünlerinde kullanılan doğal antimikrobiyaller, bitki fenolleri, laktik asit bakterileri, organik asitler, bakteriyosinler hakkında bilgi öğrenir. |
ÖÇ04 | Antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler hakkında bilgi kazanır. |
ÖÇ05 | Antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları, agar difüzyon, well difüzyon, spot ve dilüsyon metotları ve sonuçların değerlendirilmesini öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir. | 5 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur. | 4 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Su ürünlerinin mikrobiyolojik bozulması | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
2 | Su ürünlerinde antimikrobiyallerin rolü | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
3 | Antimikrobiyallerin faaliyet mekanizması | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
4 | Antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
5 | Su ürünlerinde kullanılan sentetik antimikrobiyaller | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
6 | Su ürünlerinde kullanılan doğal antimikrobiyaller | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
7 | Bitki fenolleri | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Laktik asit bakterileri | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
10 | Organik asitler | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
11 | Bakteriyosinler | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
12 | Antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
13 | Antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
14 | Agar difüzyon, well difuzyon, spot ve dilüsyon metotları | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
15 | Sonuçların değerlendirilmesi | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |