SAİ0028 Duyusal Analiz Yöntemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ0028
Ad Duyusal Analiz Yöntemleri
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. MUSTAFA DURMUŞ


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders ile öğrencilerin, Su ürünlerinde duyusal yöntem uygulamalarına yönelik bilgi düzeylerinin artırılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Su ürünleri işleme teknolojisinde su ürünlerinin duyusal yönden tazeliğinin belirlenmesi (dış görünüş, tat, koku ve tekstür), yapılan duyusal analiz yöntemleri(renk ve tekstür ölçümleri), yapılacak bilimsel araştırmalarda duyusal analizin planlanması (panel üyelerinin seçimi ve eğitimi) ve önemi hakkında bilgiler verilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notu, internet

Notlar

internet araştırması


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Uygun duyusal test yöntemini açıklar
ÖÇ02 Panelist tipi ve sayısını belirler
ÖÇ03 Su ürünlerini dış görünüş açısından değerlendirir
ÖÇ04 Su ürünlerinin kalite kriterlerinde istenmeyen özellikleri bilir
ÖÇ05 Su ürünlerinin duyusal açıdan riskli olup olmadığını belirler
ÖÇ06 Sonuçların değerlendirilmesi ve raporlanması yapar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Duyusal test fonksiyonu Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Ürün tercihi, Ürünün kabulü, ürünün görünüş değerlendirmesi Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Uygun duyusal test yöntemi Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Panelist tipi belirleme 1 Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Panelist sayısı belirleme Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Gıdaların duyusal özellikleri Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Su ürünlerinin görünüş açısından değerlendirmesi Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Su ürünlerinin tat koku açısından değerlendirmesi Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Su ürünlerinin kinestetik açısından değerlendirmesi Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Su ürünlerinin kalite kriterlerinde istenen özellikler Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
12 Su ürünlerinin kalite kriterlerinde istenmeyen özellikler Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Su ürünlerinin duyusal açıdan bozulma parametrelerinin belirlenmesi Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Bozulmuş su ürünlerinin riskleri Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Sonuçların değerlendirilmesi ve raporlanması Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 05:24