SRP236 Seralarda Tropik ve Subtropik Meyve Yetiştiriciliği

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRP236
Ad Seralarda Tropik ve Subtropik Meyve Yetiştiriciliği
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Ilıman iklim meyvelerinin tropik ve subtropik bölgelerde yetiştiriciliğini ve yetiştirme tekniklerini anlatmak ile bu alanlarda ılıman iklim meyveleri yetiştiriciliğinin avantaj ve dezavantajlarını öğretmek

Dersin İçeriği

Bu ders subtropik ve tropik bölgelerde meyve ağaçlarının dağılımı, ılıman iklim meyvelerinin bu bölgelerde yetiştiriciliği ve bunu sınırlayan faktörler işlenmektedir. Bu iklim şartlarında yetiştirilen sert çekirdekli, sert kabuklu, yumuşak çekirdekli ve üzümsü meyvelerin iklim, toprak, sulama istekleri, budama şekilleri, çiçeklenme ve meyve verme özellikleri, ortaya çıkabilecek hastalık ve zararlılar konuları anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Öğretim elemanı ders notları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bu ders kapsamında açıkta ve serada fidancılık tekniği subtropik ve tropik iklim bölgelerinde ılıman iklim meyve türlerinin yetiştiriciliği konusunda bilgi edinir
ÖÇ02 Yetiştirme teknikleri hakkında bilgi edinir.
ÖÇ03 Yetiştiricilikte ortaya çıkabilecek sorunları ve bölgeye uygun tür ve çeşitleri tartışır
ÖÇ04 Teorik ve pratik olarak araştırmalarda izlenebilecek yöntemleri bilir.
ÖÇ05 Araştırma bulguları ve teorik bilgilerin uygulamaya nasıl aktarılacağı konusunda uygulama becerisi kazanır
ÖÇ06 Türkiye'de yetiştirilen tropik ve subtropik meyve türleri hakkında genel bilgi edinir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de seracılığın durumunu öğrenir 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Seracılıkta kullanılan örtü malzemeleri, yapı tekniklerini öğrenir 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın etkilerini ve önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini, örtüaltı iklimlendirme koşullarını öğrenir. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Teorik ve uygulamalı olarak örtüaltı ve açıkta bitki (yazlık ve kışlık) yetiştiriciliğini öğrenir. 1
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Süs bitkisi üretimini ve hasadını teorik ve uygulamalı olarak öğrenir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretim tekniklerini öğrenir ve bu teknikleri kullanarak bitki yetiştiriciliği yapar. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemi ve kullanılan aletleri öğrenir. 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkiler hakkında web üzerinden (Google akademik, pubmed vb.) kaynak tarayabilir, raporlama ve sunum yapabilir. 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, bitki koruma yöntemlerini öğrenir. 3
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Saha çalışmalarında kullandığı parametrelere ait verilerin bilgisayar ortamına girişini yapar. 1
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Serada yetiştirilen bitkilerin biyolojileri ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur. 3
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları öğrenir, tarımın ekolojiye olan etkilerini öğrenir. 2
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerin çevreye olan etkisini öğrenir. 1
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoiklimsel değişkenlerin tarımsal faaliyetler üzerine olan etkilerini öğrenir. 3
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikler hakkında bilgi edinir.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Staj yapacağı kurumlar ve söz konusu kurumlara yapılacak başvurular hakkında bilgi edinir
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerde geçen metabolik faaliyetler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimde bitki fizyolojisinin önemi hakkında bilgi sahibi olur. 1
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak Özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi) ve toprak Oluşu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) hakkında bilgi sahibi olur. 1
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak horizonları, ana materyal nedir öğrenir, toprak bilimince elde edilen verilerin önemini kavrar.
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini kavrar. 2
PÖÇ22 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki beslemede kullanılan gübreleri ve bunların önemini öğrenir. 1
PÖÇ23 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementleri ile bu elementlerin bitkilerdeki işlevlerini öğrenir. 1
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki besin elementlerinin bitkiler için gerekli olan miktarlarını ve bitkisel üretimde doğru ve dengeli beslenmenin bitki için önemini öğrenir. 1
PÖÇ25 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Topraksız kültür ortamlarını öğrenir ve topraksız tarımda yetiştiricilik yapar.
PÖÇ26 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Depolamanın önemini ve hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları/koşulları öğrenir. 1
PÖÇ27 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sertifikalı tohum, hibrit tohum v.s. kavramlarını, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları öğrenir.
PÖÇ28 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Organik tarımın temel kavramlarını ve bu yöntemle sebze yetiştiriciğini öğrenir. 2
PÖÇ29 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş sağlığı ve güvenliğinin önemini ve alınacak tedbirleri öğrenir. 1
PÖÇ30 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ31 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri öğrenir.
PÖÇ32 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları öğrenir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Meyve Ağaçlarının Dağılımı Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Ilıman İklim Meyvelerinin Subtropik ve Tropik Bölgelerde Yetiştiriciliğini Sınırlayan Faktörler Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Çiçeklenme ve Meyve Tutumu Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Meyve Ağaçlarının Morfolojisi ve Gelişimi Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Meyve Olgunlaşması ve Derim Subtropik ve Tropik Bölgelerde Çoğaltma Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Çoğaltma Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Sert Çekirdekli Meyvelerin Yetiştiriciliği -1 Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Sert Çekirdekli Meyvelerin Yetiştiriciliği -2 Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Yumuşak Çekirdekli Meyveler Yetiştiriciliği -1 Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Yumuşak Çekirdekli Meyveler Yetiştiriciliği - 2 Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Üzümsü Meyveler Yetiştiriciliği Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Budama ve Şekil Verme Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Toprak İstekleri, Bitki Besin Elementleri ve Su Gereksinimleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Subtropik ve Tropik Bölgelerde Bitki Koruma Çalışmaları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 09:43