Genel Bilgi
Kod | TAB225 |
Ad | TIBA Ürünlerin Muhaf. ve Stan. |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Tarımsal ürünlerin hasat sonrası muhafaza ve standardizasyon işlemlerini öğrencilere aktaramaktır
Dersin İçeriği
Ürünlerin Genel Özellikleri Biyokimyasal yapı ve fizyolojik olaylar Hasat öncesi, hasat ve sonrası işlemler Paketleme evi ve depolama Ürünlerin değerlendirilme şekilleri
Dersin Ön Koşulu
derslik
Kaynaklar
hoca ders notu
Notlar
güncel makaleler, favori bitkilerin videoları youtube
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Ürünlerinin genel özelliklerini tanımlayabilmek |
ÖÇ02 | Biyokimyasal yapı değişimi ve fizyolojik olayların muhafaza periyodunda etkilerini yorumlayabilmek |
ÖÇ03 | Hasat öncesi ile hasat sonrası işlemlerin muhafazadaki etkilerini sentezleyebilmek |
ÖÇ04 | Yapısal özellikler, üretim işlemleri, üretim sonrası işlem ve koşullarının bütünsel muhafaza sürecine etkisini değerlendirebilmek |
ÖÇ05 | Standardizasyon kriterlerini kavramak |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanır, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını öğrenir. | 5 |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkiler hakkında web üzerinden (Google akademik, pubmed vb.) kaynak tarayabilir, raporlama ve sunum yapabilir. | 5 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı üretim tekniklerini öğrenir ve bu yöntemlerle bitki yetiştiriciliği yapar. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi bitki, aromatik bitki, baharat bitkisi, keyif bitkileri, boya bitkileri hakkında bilgi edinir. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Laboratuvar ortamında uçucu yağ elde etmeyi, parfüm yapımını vb. öğrenir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin arazi koşullarında üretim yöntemlerini öğrenir ve hasadını gerçekleştirir. | 4 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi alanında kullanımlarını öğrenir | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletleri öğrenir. | 4 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitkilerin resimlerini bilgisayar ortamında düzenler, saha çalışmalarında kullandığı parametrelere ait verilerin bilgisayar ortamına girişini yapabilir. | 3 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki ve toprak analizlerinin önemini, faydasını ve yorumlanmasını öğrenir. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojileri ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ülkemizde yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerden önemli olanların tıptaki kullanımları hakkında bilgi sahibi olur. | 2 |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitkisel üretimin ekolojiye olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur. | 3 |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoiklimsel değişkenlerin bitkisel üretim üzerine olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur. | 4 |
PÖÇ15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikler hakkında bilgi edinir. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Staj yapacağı kurumlar ve söz konusu kurumlara yapılacak başvurular hakkında bilgi edinir. | |
PÖÇ17 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri ve bitkisel üretimde bitki fizyolojisinin önemini öğrenir. | 3 |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitki üretiminde tohum eldesini ve tohumların genetik modifikasyonlarının öğrenir | 3 |
PÖÇ19 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Genetiği değiştirilmiş bitkisel ürünleri ve bunların kullanımları ile ilgili kuralları öğrenir. | |
PÖÇ20 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitkilerin moleküler yapısı hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ21 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitkisel proteinler ve bitki kökenli vitaminler hakkında bilgi sahibi olur. | 4 |
PÖÇ22 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitkisel üretimde biyoteknoloji esasına dayalı üretim yöntemleri hakkında teorik bilgilere sahip olur. | |
PÖÇ23 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Boya bitkilerindeki boya pigmentlerini tanır, tekstil ile boya bitkileri ilişkisini bilir, mordanlama ile renk yelpazesi oluşturur, geleneksel yöntemlerle boyama yapar. | |
PÖÇ24 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapmayı bilir, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırmayı öğrenir. | |
PÖÇ25 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleri ile korumayı, depolamayı kimyasal kalitesini muhafaza etmesini öğrenir. | 5 |
PÖÇ26 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Soğanlı rizomlu yumrulu bitkilerin yetiştiriciliği hakkında bilgi edinir. | 4 |
PÖÇ27 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar. | |
PÖÇ28 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki zararlı, hastalık ve yabancı otlar ile bunlarla mücadelede kullanılan bitki koruma yöntemlerini öğrenir. | 3 |
PÖÇ29 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal faaliyetlerde iş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve yöntemlerini öğrenir. | |
PÖÇ30 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementlerini, bunların bitkilerdeki işlevini , önemini ve miktarını öğrenir. | |
PÖÇ31 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini kavrar. | |
PÖÇ32 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak Özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi) ve toprak Oluşu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ33 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları öğrenir. | |
PÖÇ34 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ35 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri öğrenir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | tab lardan hasat dönemi sonrası işlemler | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | bitkilerin toplanması ve temini | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | bitkilerde ambalajlama | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | hasat alet ekipman çeşitleri | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | pazarlama açısından ambalajlama ve ambalaj gazları | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | TAB larda depolama ve alan seçimi | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | kalite kontrol koşulları | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Preliminary research on the subject | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Pazarlamada Standardizasyon | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | tab ların kirlilik tayinleri | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | depolamada zararlılarla mücadele şekilleri | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Ürünlerin korunmasında mekan sartları | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Ulaştırma transfer de soğuk zincir kritikleri | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | taze tab ların Pazarlama Ekonomisi | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | tablarda güncel piyasa düzenlemeleri | Preliminary research on the subject | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Preliminary research on the subject | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Preliminary research on the subject | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |