TAB206 Baharat Bit. Değerlendirme Tek.

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB206
Ad Baharat Bit. Değerlendirme Tek.
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

En çok tüketimi yapılan baharat bitkileri, bu bitkilerden elde edilen ürünlerin ticareti ve sınıflandırılması, kullanım alanları, ve bu bitkilerden elde edilen etken maddelerini tanıtmak

Dersin İçeriği

Baharat bitkilerinin temel özelliklerini tanıtılmakta ve bu bitkilerin korunması ve kültüre alınmasını aktarılmaktadır. En fazla kullanılan baharatları tanıtılmaktadır

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

BAYDAR H. (2021). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık.

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Değişik baharat bitkilerinin tanımlarını ve kullanılan bitki kısımlarını öğrenir.
ÖÇ02 Baharat bitkilerinin tarihi gelişimini kavrar
ÖÇ03 Baharat bitkilerinin duyusal özelliklerini öğrenir.
ÖÇ04 Dünyada ve Türkiye'de baharat ticaretinin dününü ve bugününü ve öğrenir.
ÖÇ05 Baharatların besin değeri, baharatlarda kalite kontrol ve standardizasyon hakkında bilgi edinir.
ÖÇ06 Türkiye'de yoğun olarak kullanılan baharat bitkileri, özellikleri ve kullanım alanlarını öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanır, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını öğrenir. 5
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkiler hakkında web üzerinden (Google akademik, pubmed vb.) kaynak tarayabilir, raporlama ve sunum yapabilir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı üretim tekniklerini öğrenir ve bu yöntemlerle bitki yetiştiriciliği yapar. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitki, aromatik bitki, baharat bitkisi, keyif bitkileri, boya bitkileri hakkında bilgi edinir. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Laboratuvar ortamında uçucu yağ elde etmeyi, parfüm yapımını vb. öğrenir. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin arazi koşullarında üretim yöntemlerini öğrenir ve hasadını gerçekleştirir. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi alanında kullanımlarını öğrenir 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletleri öğrenir. 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerin resimlerini bilgisayar ortamında düzenler, saha çalışmalarında kullandığı parametrelere ait verilerin bilgisayar ortamına girişini yapabilir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve toprak analizlerinin önemini, faydasını ve yorumlanmasını öğrenir. 1
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojileri ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur. 3
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ülkemizde yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerden önemli olanların tıptaki kullanımları hakkında bilgi sahibi olur. 4
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimin ekolojiye olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur. 1
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoiklimsel değişkenlerin bitkisel üretim üzerine olan etkileri hakkında bilgi sahibi olur. 3
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikler hakkında bilgi edinir.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Staj yapacağı kurumlar ve söz konusu kurumlara yapılacak başvurular hakkında bilgi edinir.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri ve bitkisel üretimde bitki fizyolojisinin önemini öğrenir.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitki üretiminde tohum eldesini ve tohumların genetik modifikasyonlarının öğrenir 1
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genetiği değiştirilmiş bitkisel ürünleri ve bunların kullanımları ile ilgili kuralları öğrenir.
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerin moleküler yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ21 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel proteinler ve bitki kökenli vitaminler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ22 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel üretimde biyoteknoloji esasına dayalı üretim yöntemleri hakkında teorik bilgilere sahip olur.
PÖÇ23 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Boya bitkilerindeki boya pigmentlerini tanır, tekstil ile boya bitkileri ilişkisini bilir, mordanlama ile renk yelpazesi oluşturur, geleneksel yöntemlerle boyama yapar.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapmayı bilir, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırmayı öğrenir.
PÖÇ25 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleri ile korumayı, depolamayı kimyasal kalitesini muhafaza etmesini öğrenir.
PÖÇ26 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Soğanlı rizomlu yumrulu bitkilerin yetiştiriciliği hakkında bilgi edinir. 1
PÖÇ27 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ28 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki zararlı, hastalık ve yabancı otlar ile bunlarla mücadelede kullanılan bitki koruma yöntemlerini öğrenir. 1
PÖÇ29 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve yöntemlerini öğrenir.
PÖÇ30 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementlerini, bunların bitkilerdeki işlevini , önemini ve miktarını öğrenir.
PÖÇ31 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini kavrar.
PÖÇ32 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak Özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi) ve toprak Oluşu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) hakkında bilgi sahibi olur. 1
PÖÇ33 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları öğrenir.
PÖÇ34 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ35 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri öğrenir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Aromatik(Baharat) bitkileri tarihsel gelişimi Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Baharat bitkilerinin tanımı ve özellikleri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Baharat Bitkilerin toplanması ve baharat bitkileri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Aromatik bitkilerin iklim istekleri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Aromatik bitkilerin toprak istekleri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Dünyada yaygın olarak kullanılan baharatlar Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Baharatların elde ediliş yöntemleri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Ders notları ve sunuları. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Baharatların besin değeri, Baharatlarda kalite kontrol ve standardizasyon Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Baharat ticareti Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Ülkemizde kullanılan baharat bitkilerinin sistematiği Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Baharat Bitkilerinin Kokuları Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Baharat bitkilerinde renk oluşumu Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Baharat Bitkilerinde duyusal özellikler Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
15 Baharat Tebliği Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunuları. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunuları. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 09:53