Genel Bilgi
Kod | BKP310 |
Ad | Bitki Bakteri Hastalıkları |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. YEŞİM AYSAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. YEŞİM AYSAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Dr. Öğr. Üyesi ORHAN BOZAN (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı çeşitli kültür bitkilerinde hastalık oluşturan prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) tanımı, etiyolojisi, epidemiyolojisi ve mücadele yöntemlerini öğretmektir
Dersin İçeriği
Prokaryorların bazı meyve ağaçlarında (sert çekirdekli meyveler, elma, armut, turunçgillerde), sebzelerde (domates, biber, fasulye, soğan, lahanagiller, kabakgiller, patates), buğday, mısır, pamuk ve süs bitkilerinde neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Saygılı ve ark., 2008. Bitki Bakteri Hastalıkları. Meta Basım, ISBN 978-9944-5882-1-8
Notlar
Agrios, G. N., 1997. Plant Pathology. Department of Plant Pathology. University of Florida, Academic Press, p 635. USA Bora, T. ve Özaktan, H., 1998. Bitki Hastalıklanyla Biyolojik Savaş. Prizma Matbaası, İzmir, 2005. Saygılı, H., F. Şahin, Y. Aysan, 2006. Fitobakteriyoloji Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri 530 s.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bitkilerde zarar oluşturan bakteri, fitoplazma ve spiroplazma hastalıklarının ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, sınıflandırılmaları, oluşturduğu hastalık belirtileri Ödev verilmesi |
ÖÇ02 | Turunçgil ve asmada prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ03 | Elma ve armutta prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ04 | Sert çekirdekli meyve ağaçlarında prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ05 | Endüstri bitkileri ve zeytinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ06 | Tahıllarda prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ07 | Patateste prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ08 | sebzelerde sorun olan bakteriyel hastalıklar |
ÖÇ09 | domateste prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ10 | biber ve patlıcanda prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ11 | Marul, maydonoz ve ıspanakta prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ12 | fasulye ve soya fasulyesinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ13 | Çilek, fındık ve cevizde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
ÖÇ14 | Süs bitkilerinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Bitki Koruma Alanında yeterli kuramsal bilgilere ve alt yapıya sahip olur. | |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri gibi Bitki Koruma’ nın temel konularını uygulamalı bir şekilde öğrenerek bilgi sahibi olur. | 3 |
PÖÇ03 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bitki Koruma disiplini içerisinde yer alan, savaş yöntemlerini, hem teorikte hem de pratikte öğrenerek, doğru bir şekilde uygulanmasını sağlar. Bitki koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, arazi çalışmaları yapar, veri toplar, değerlendirir, raporlar ve doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğini ön planda tutarak en uygun mücadele yöntemini modern tasarıma modelleyerek kullanma becerisine sahip olur. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki Koruma Alanında, bitki yetiştiriciliği sırasında verim kaybına neden olan herhangi bir etmeni ya da bitki yetiştiriciliğini sınırlayan herhangi bir çevresel faktörü literatür bilgilerine dayalı olarak tespit eder, ve Bitki Koruma alanına uygun her türlü teknolojik alet ve ekipmanı kullanarak çözüm önerileri geliştirebilir. | 2 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bitki Koruma Alanında, karşılaşılan bir sorun için, tek başına arazi denemesi kurabilir, laboratuvar kullanabilir, laboratuvarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhisini yapabilir. Araştırma amaçlı üretim, analiz yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama, raporlama ve yazılı ve sözlü olarak sunma becerisi kazanır. | 1 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bitki Koruma ile ilgili konularda bireysel çalışmalar yapmakla beraber, disiplin içi ve disiplinler arası ekip çalışması da yapabilir ve bu sayede mesleki etik sorumluluğu kazanır. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bitki Koruma alanındaki eski ve yeni bilgileri gerekli teknolojileri kullanarak, araştırarak bulma, değerlendirme, anlama ve aktarma, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde kullanılan bitki koruma ürünleri için reçete yazabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | 1 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitki Koruma içerisinde yer alan hastalık, zararlı ve yabancı otların tespit ve teşhis edilmesi, mücadele yönteminin tespit edilmesi, eradikasyonu, kullanılacak bitki koruma ürününün seçimi, uygulama şekli ve zamanı gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. | 1 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bitki Koruma ile disiplinler arası konularda etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bitki Koruma alanıyla ilgili proje yazma ve yönetme, risk analizi yapma ve mücadele şekline karar verme gibi, meslek hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bitki Koruma uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bitki Koruma alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bitki Koruma çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık sahibi olur. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Bitkilerde zarar oluşturan bakteri, fitoplazma ve spiroplazma hastalıklarının ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, sınıflandırılmaları, oluşturduğu hastalık belirtileri Ödev verilmesi | Ders kitabı temini | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Turunçgil ve asmada prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
3 | Elma ve armutta prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
4 | Sert çekirdekli meyve ağaçlarında prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
5 | Endüstri bitkileri ve zeytinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
6 | Tahıllarda prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
7 | Patateste prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
8 | Ara Sınav | yazılı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | domateste prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | biber ve patlıcanda prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Marul, maydonoz ve ıspanakta prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | fasulye ve soya fasulyesinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Çilek, fındık ve cevizde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Süs bitkilerinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Ödev sunumları | Ders kitabından ve kaynak kitaplardan konuyu okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | tüm ders materyallerine hazırlanma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | tüm ders materyallerine hazırlanma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |