Genel Bilgi
Kod | SAFS0018 |
Ad | Integrated Management of Plant Diseases Using Biological Agents |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MUKADDES KAYIM |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Students will learn what are the biological micro-organisms to control plant diseases in the green-house production and field too.
Dersin İçeriği
In this course, biological agents, antagonist fungal and bacterial microorganisms will be discussed. Their potential usage in agriculture will be shown with examples.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Methods in Mycrobiology, Peter Williams, Julian Ketley, George Salmond, academic Press, 1998, Plant Virus Disease Control, A. Hadidi, R.K. Khetarpal, H. Koganezawa, APS press, 1998
Notlar
Tarım bakanlığı teknik talimatları Fungisitler 2016, Prof. Dr. Nafiz Delen
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bitkilerin toprak üstü ve toprakta altı organlarında bulunan faydalı mikrobiyal fungusları öğrenir |
ÖÇ02 | Bitkilerin toprak üstü ve toprak altında bulunan faydalı bakterileri öğrenir |
ÖÇ03 | Çevre dostu fungusların ve bakterilerin in vitro koşullarda üretim tekniğini öğrenir |
ÖÇ04 | Çevre dostu funguslarla bitki hastalıkların mücadelesinde in vitro ve in vivo teknikleri öğrenir |
ÖÇ05 | Patojenlerin virulent olmayan izolatlarının hastalıklarla mücadelede nasıl kullanılacağını öğrenir |
ÖÇ06 | Endofit funguslar, bakteriler, virüsler, fitoplazmalar, endofitler, bakteriyofajlar, mikofajlar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. | 2 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. | 1 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Bitki Patojenlerine giriş | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Anlatım |
2 | Bitki patojeni olarak funguslar | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Anlatım |
3 | Bitki Patojeni bakteriler | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Anlatım |
4 | Bitki Patojeni virüsler ve viroidler | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Anlatım |
5 | Antagonist funguslar | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Anlatım |
6 | Antagonist bakteriler | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Anlatım |
7 | Antagonist endofitler | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Anlatım |
8 | Bakteriyofalar | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Anlatım |
9 | Mikofajlar | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Anlatım |
10 | Fitoplazmalar | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
11 | Antagonist uygulamalara örnekler-1 | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
12 | Antagonist uygulamalara örnekler-2 | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Örnek Olay, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma |
13 | bazı uygulamalardan örnek sunumlar | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Örnek Olay |
14 | Makalelerden örnek anlatımlar | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
15 | makaleden örnekler | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yazılı sınav | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Ödev hazırlama | Önerilen kaynaklar ve Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |